Jaan Umb (Lauri Lagle) on meremees, kes munsterdati purjeka Johannes pardale ja tappis laeva Taani jõudes kuus kaaslast. Nii et meresõidu romantikaga on nadivõitu lood. Lavastatav näitemäng annabki lünklikult edasi selle tõestisündinud loo kronoloogia. Lünklikult sellepärast, et Priit Pedaja lavastuses jookseb paralleelselt veel üks lugu, mis püüab erinevalt Jaan Umbi loost tekitada meresõidust ja meresõitjatest helgemat pilti. Näidendis on tähtis koht lorilugudel, mis mängivad lavaliste karakterite tekkes olulist rolli. Ja lorilood on muidugi mereainelised ja haaravad, vähemalt õnnestub näitlejatel need sellistena esitada.

Laevapere moodustab ühe ühiskonna mudeli ja see on Draamateatri laval võrdlemisi hästi välja tulnud. Laeval on Jaan Umbi konkurent Johan (Uku Uusberg), kes võistleb peategelasega Kihnu neiu Liisi (Kersti Heinloo) südame pärast. On elukogenud pootsman All (Ain Lutsepp), kiuslik madrus Jakob (Tõnu Oja) ja koomiline lätlasest lipukapten (Taavi Teplenkov), kelle kallal mõõdukalt viisakat naaberrahva huumorit harrastatakse. Kogu punti hoiab koos kapten Aleksander (Jaan Rekkor), kes valitseb karmi käega, kuigi see lõppude lõpuks midagi head ei too. Laevameestel on lustakad etteasted, lood varasematest sõitudest, millel on oma sõnum ja puänt.

Analüüsi jääb vajaka

Kuigi tükk kulgeb meeleolukalt ja lõbusalt, on tervikus ettevõetud dramaatilise materjali tõttu puudujääke. Lauri Lagle mängitud peategelane oma suure õiglustunde ja helgete plaanidega on just õige karakter. Kuid dramaatilistes arengutes puudub sügavus, mis näitaks juhtunud tragöödia põhjusi ja kulgu. Toimunu analüüsi jääb vajaka. Seetõttu puudub ka lavastuse finaalil õige punkt. Koletu veretöö kukub vaatajate ette kui mingi kauge fakt.

„Umb ehk Hirmus veretöö Läänemerel” on oma varjundilt Kihnu tükk. Siin on murdekeelt, rahvalikku huumorit, laulujorutamist ja kõik see on tehtud süvenemise ja ansamblimänguga. Kui Jaan Umbi tragöödia oleks tulnud välja kobedamate mõõtmetega, oleks laval üks teatrikeelde tõlgitud rahvalik legend.

„Umb ehk Hirmus veretöö Läänemerel”

Autor: Villem Tuun

Lavastaja: Priit Pedajas

Kunstnik: Riina Degtjarenko

Osades: Lauri Lagle, Ülle Kaljus­te, Kersti Heinloo, Jaan Rekkor, Ain Lutsepp, Tõnu Oja, Uku Uusberg, Taavi Teplenkov

Jaan Umbi kuritegu toimus aas­tal 1887 Taanis Bornholmi saare juures, kus Umb tappis laeval kuus meremeest.