Eile õhtul anti Jõgeva gümnaasiumis üle tänavune Betti Alveri kirjandusauhind, mis määratakse parimale ilukirjanduslikule debüüdile kahe hingedepäeva vahelisel ajal. Seekord läks auhind ajaloolaseharidusega Eesti diplomaadile Tiit Aleksejevile romaani “Valge kuningriik” (Varrak) eest. Varem on Tiit Aleksejev avaldanud Loomingus (1999, nr 7) novelli “Tartu rahu”, mis pälvis Loomingu aastaauhinna. Samuti on temalt ilmunud esseesid Vikerkaares.

“Valge kuningriigi” tegevus toimub tänapäeva Pariisis ja Brüsselis ning tagasivaatelisena 1980-ndate keskpaiga Afganistanis (Farahis ja Heratis). Romaani keskseteks tegelasteks on Eesti Pariisi saatkonna poliitikadiplomaat Rein, Eesti eriteenistuse töötajad Karl ja Kaja, Venemaa Pariisi saatkonna töötaja Leonov ja Prantsuse välisluureteenistuse DGSE kolonel. Lisaks on loos oma osa 18. sajandi traktaadil nimega “Valge kuningriik” ja kirjandusel laiemalt.

““Valge kuningriik” on eelkõige intellektuaalne põnevik. Lugeda tuleb tähelepanelikult ja süvenedes. Vastasel juhul lipsab oluline märkamatult mööda. Üks neist raamatutest, milles ei julge ühtki lõiku tähtsusetuks pidada, kuna püsib tunne, et tegu võib olla määrava seigaga,” kirjutas kriitik Elina Viil 21. juuli Arkaadias. “Kuid nauditavaim on ajaloolase haridusega autori oskus nii inimloomust kui ka kohavaimu vertikaalselt loodida. Ning seda võib hinnata ka väärtuseks omaette,” kirjutas Janika Kronberg 21. juuni Areenis.

Tänavuse laureaadi valis zˇürii koosseisus Karl Muru (esimees), Kauksi Ülle, Hannes Varblane, Triinu Ojalo, Jaak Rand ja Mart Kangur. Kell 21 alanud tseremoonia anti kirjandussaate Spiikker eriprogrammina Klassikaraadio otse-eetrisse.