“Tööriistakastide seas on tibi tööriistakohver, seal on roosad töökindad ja kaunistatud mutrivõtmed. Sissepääsu juures on kokkupressitud papist tugitoolid, seal on ka roogeterniit – “kreisi” toode,” kirjeldab K-rautakesko turundusjuht Annika Oja Tondi ehituskaupluses sisseseatud näitust õhinaga.

Disainerid võeti avasüli vastu

Juba mõne aja eest tulid ühendusse Disainkombain kuuluvad disainerid tema juurde jutuga, et pood inspireerib neid ja nad sooviks seal näituse teha. “Otsime sageli eri algmaterjale ehituspoest,” selgitab Ülle Jehe Disainkombainist, kuidas nad sellisele mõttele jõudsid.

Sõnad on teostunud ja mõlemad pooled kiidavad koostööpartnerit. Jehe sõnul toetas pood nii materiaalselt kui ka moraalselt. “See on üsna haruldane, sest disainereid üldjuhul umb-usaldatakse,” tunnistab Jehe.

Et Disainkombain on üks isevärki masin, mis hekseldab läbi kõik ettejäävad ideed ning muudab nende algset tähendust, oleks kergeks umbusalduseks ehk põhjustki. Pood läks aga asjaga rõõmsalt kaasa ja andis kunstnikele kõik vajaliku. Nii sündis sadadest töökinnastest põimitud Ülle Jehe vaip. Aia-võrgust sai kassade ette nii kaunid valgustid, et need võiks rinda pista mis tahes muu kallist materjalist toodetud lambiga. Annika Oja sõnul räägib poerahvas juba, et need tuleks sortimenti võtta.

Disainkombain püüab inimestele näidata, et vanu asju ei maksa minema visata. Kohe poe sissekäigu juures ripuvad moekate tapeetide näidised. Käsitsi on siiditrükitehnikas kaunista-tud vanad tapeedid, mis muidu leiaks tee prügikasti. Nüüd on neist saanud päris uhked seinakaunistused. Tapeedi staatuse on kunstnike käe all saanud ka katusel kasutatav bituumenkate. “Tapeet tuleb tagasi,” ütleb tekstiilikunstnik Eelike Virve. “Kolm-neli paani väga efektset tapeeti, sellest piisab, et ruumi eri nüansse tuua.”

Disainkombain on oma praeguses koosluses alguse saanud mullu talvel Haapsalu linnagaleriis toimunud näitu-sest. Ka siis esitati muudele asjadele lisaks tapeedikollekt-siooni. Ühendus on aga pidevas muutumises – liikmeid tuleb ja läheb. Käesolevasse projekti on kaasatud mitme eri valdkonna disaineritele lisaks ka arhitekte. Üheskoos tehakse aastas vähemalt üks projekt.

Ideid kopeerimiseks

Poest saab ka uudseid ideid, lihtne on järele teha Kärt Ojavee värvivaipa. Nimelt tuleb alles jää-nud värvijäägid valada kihiti kilele ja lasta kuivada – põnev vaip ongi valmis. Mitme sellise värvilaiguga võib mänguliselt kaunistada kogu ruumi.

Kunstnikud näevad müügil olevaid ehituskaupu hoopis teise pilguga kui tavalised kliendid. Hea näide sellest on tuunitud segumasin “Hverrari”, mida kaunistavad vallatud kleepsud. “Kui mõni mees tuunib efektseks oma auto, siis teine hoopis segumasina,” selgitab Virve asja ideed. Või tööriistadest loodud mustriline seinapaneel, mis on ühtaegu ilus ja praktiline.

Virve sõnul oli see neile tore võimalus teha projekti, mis pole kunstnikule tavapärane. Neil tuli arvestada, et tööd sobituks keskkonda ega jääks külastajaile ette. Selle ülesandega tulid nad suurepäraselt toime. “Mõ-ned ei märkagi, et tegu on näitusega,” tunnistab Annika Oja. Näiteks on papist tugitoolid osutunud niivõrd praktilisteks, et poekülastajad istuvad neile jalgu puhkama. Oja sõnul teevad kliendid poes ka ise kunsti, sest mõne käru rataste alla on kinnitatud kriidid.

Roogeterniit on aga näide sellest, kuidas kasutada leidlikult ära olemasolevaid materjale ja mõtteid. “Meie asjad pole valmistooted, vaid materialiseerunud ideed, anname teistele mõtlemisainet. Keegi saab meilt ehk uuteks leiutisteks impulssi,” loodab Eelike Virve.