Nädala jooksul antakse kümnest kooliteatritrupist pärit kahekümnele hoolika valimise järel sõelale jäänud näitlejale võimalus end professionaalide juhendamisel tõestada. Tulemust saab näha laupäeval, 10. septembril Treffneri kooli hoovis.

Nn poolväliskülaliste programmis on Elmo Nüganeni Linnateatri-lavastustega tuttaval eesti publikul hea võimalus näha ka mehe piiritagust teatritööd. Nüganeni lavastusena 2004. aastal Poolas esietendunud Witold Gombrowiczi “Laulatust” mängitakse 6. septembril Vanemuise suures majas ja 7. septembril Eesti Draamateatri suures saalis, esitajaiks Torun´i Wilam Horzyca nimelise teatri trupp Poolast ja leedu tippnäitleja Vladas Bagdonas, kes mängis peaosa Draama 2003 raames Eestisse jõudnud E. Nekrošiuse “Othellos”.

Festivali väliskülalistest

Sellesse blokki võib liigitada ka eestlaste ja prantslaste ühisprojektina 8. septembril Ateena majas esitatavat, tunnustatud prantsuse nüüdiskirjaniku Valére Novarina kirjutatud monoloogi “Eelviimane inimene”. Prantslaste poole pealt astub üles Claude Merlin, kes seda teksti juba 1997. aastal menukalt ette kandis. Eestlastele lähedasemaks ja arusaadavamaks muudab etenduse Tanel Lepsoo tõlgitud katkend näidendist Tambet Tuisu esituses. Etendus on tasuta ning sellele järgneb kohtumine näitlejate ja lavastaja Claude Buchvaldiga.

“See on ka põhjus, miks Claude Buchvald Eestisse kutsuti: ühelt poolt selleks, et eesti publik saaks näha tema tööd pedagoogina ja tutvuda tema lavastajaesteetikaga, teisalt sellepärast, et Claude Buchvald tunneb suurepäraselt Novarina loomingut ehk siis tänapäevase prantsuse näitekirjanduse uuemat sõna,” selgitab “Odüsseia öö” projektijuht Tanel Lepsoo.

Maineka prantsuse lavastaja uusima teose, Homerose adaptatsiooni “Odüsseia öö” maailma esietendus leiab aset Draama 2005 raames 6. septembril NO99-s.

Tartlastel on lavastust võimalik külastada 9. septembril Sadamateatris.

Draama 2005 võistluskava

•• Et Draama 2005 on siiski eesti teatri esindusfestival, koosneb võistlusprogramm Eesti kutseliste teatrite lavastustest nende endi valikul.

•• Tänu lavastajapreemiale pääsesid automaatselt programmi Tiit Ojasoo “Julia” (Eesti Draamateater) ja Lembit Petersoni “Hamlet” (Theatrum). Omadramaturgia programm on moodustatud Mart Kivastiku näidendite lavastustest.