Selleks avatakse 7. jaanuaril veebikeskkond filmitalgud.ee, kus esiti saab igaüks jaanuarist aprillini kirja panna oma loo. Filmitalgute korraldusmeeskond on stsenaariumi kirjutamiseks andnud ka lähteülesande, milleks on hüpoteetiline olukord Eestimaal: elektroonika on lakanud töötamast ja kõik inimesed on kaotanud põhilise osa oma mälust.

Millised on siis need lood ja legendid, mis eestlastel end uuesti leida aitavad?

Korraldaja Mikk Rand tõmbab paralleeli Kreutzwaldiga, kes reisis ringi ja kogus lugusid Kalevipojast, et need siis hiljem toimetajana kokku kirjutada ja raamatuks vormida. Samamoodi hakkavad veebi kogunevaid lugusid toimetama professionaalsed stsenaristid Rasmus Merivoo eestvedamisel. Muidki filmitegemise etappe, millest kõigil soovijatel on võimalik osa võtta, valvavad oma ala asjatundjad, näiteks Jaak Kilmi, Ilmar Raag, René Vilbre, Tambet Tasuja, Kiur Aarma jt.

Kiire graafik

Kuna ettevõtmise üks eesmärke on filmihariduse andmine, saavad lugude kirjutajad enda kirjapandu kohta tagasisidet ja õpet, kuidas seda korralikuks stsenaariumiks vormida, ning maakonnakeskustes toimuvad ka õpitoad. 2011. aasta kevadel järgneb sellele näitlejate-filmimiskohtade otsing ja valik, millest ETV teeb mini-tõsielusarja. Juunis-juulis luuakse kujundust ja dekoratsioone, eri maakondades toimuvad taas õpitoad. Film võetakse üles augustis ning september ja oktoober kuluvad monteerimisele.

„Meie aeg ühe suure filmi valmimiseks on, olgem ausad, katastroofiliselt lühike, graafik on hollywoodlik,” rõhutas Rand õigel ajal oma loo kirjapanemise olulisust. Filmi on plaanis samal ajal mitmes kohas esitleda 11. novembril, samuti avatakse sellega 1. jaanuaril 2012 eesti filmi aasta.

PÖFF-i peakorraldajana tuntud Tiina Loki arvates oskab eestlane väga kinematograafiliselt mõelda ja kui filmikunstile rohkem rõhku panna, siis võiksime suur filmirahvas olla.