Esikohale tuli Saksamaa viiuldaja Julia Fischer, teisele kohale Austria viiuldaja Lidia Baich.

Lissabonis oli Hannat toetamas tema õpetaja Maigi Pakri. Kodus sai noore pianisti esinemisele kaasa elada Soome TV1 vahendusel, mis tegi kontserdilt otseülekande. Nädala pärast on finaalkontserti võimalik vaadata ka Hanna Eurovisioonile lähetanud ETV-st.

Lissaboni suurimas kontserdisaalis Belemi kultuuripalees tuli Hannal kolmapäeval võistelda seitsme noore euromuusikuga, kes olid jõudnud finaali. Kaheksa finalisti hulka pääses Eesti esindaja 22 osavõtja seast. ühtekokku osales Eurovisiooni konkursil kümme viiuldajat, kuus tshellisti ja kuus pianisti.

Lõppkontserdil mängis Hanna Heinmaa Portugali Sümfooniaorkestri saatel Mozarti klaverikontserdi nr 11 F-duur esimest osa. Eelvoorudes sai auväärne zhürii ja publik kuulda ka Arvo Pärdi ja Ferenz Liszti loomingut.

Kui Maarja-Liis Ilusa ja Ivo Linna 5. koht Eurovisiooni lauluvõistlusel kutsus kodus esile üleüldise vaimustustormi, siis kolmanda koha pälvinud noort pianisti eile lennujaamas just pikali ei joostud. Hannale olid lennukile vastu tulnud sõbrannad, koolikaaslased, ema, vanaema, ETV esindajad ja mõned ajakirjanikud-fotograafid. Pisut kohkunud tütarlaps jõudis vaid öelda, et vastuvõtt Portugalis oli soe, pärast seda kadus ta kaaslaste saatel pilvisesse ning külma Tallinna.

Eurovisiooni noorte muusikute konkursil edukalt esinenud pianistile saatis eile õhtul õnnitluskirja president Lennart Meri.

"Eestil on jälle põhjust rõõmustada," kirjutas president. "Teade sellest, et jõudsite Portugali konkursil esimeste hulka, oli tore kingitus mitte ainult muusikasõpradele, vaid kogu meie rahvale." President soovis noorele pianistile jõudu ja tahet oma ande edasiarendamiseks ja visaks tööks, et jätkuksid Eesti auväärsed muusikatraditsioonid.

KAIDO EINAMA