Teatriliit on meie põhikirja kohaselt liitude liit. Loominguline tegevus toimub alaliitudes ja ühendustes (näitlejate liit, lavastajate liit, teatriuurijate ühendus jne) ning mõistagi teatrites. Katusorganisatsiooni – Teatriliidu – ülesanne on tagada neis tegutsevaile inimestele võimalikult paremad loometingimused, see aga tähendab palgaolusid, enesetäiendamisvõimalusi ning kindlustunnet töötuse puhuks ja vanaduspäeviks.

Peakoosoleku meeleolu oli rahulik, millest võib järeldada, et Teatriliit on seni oma ülesannetega toime tulnud. Samas on 2000. aasta esimene taasiseseisvusajal, kui teatrite riigieelarveline toetus vähenes (kokku 2,5 miljoni krooni võrra). Näen oma peaülesandena hoida ja jätkata kõike senitehtud vajalikku ning ühiselt TALO-ga ja mõistvas koostöös kultuuriministeeriumi, vabariigi valitsuse ja riigikoguga tagada teatrite edukaks tegevuseks vajalikud materiaalsed tingimused.

Kas Teatriliit on Koonderakonna haruorganisatsioon, ka eelmine esimees Tõnu Tepandi oli koonderakondlane?

See on küll täiesti juhuslik kokkusattumine. Õnneks pole üheski loomeliidus seni juhte valitud mingist erakondlikkusest lähtudes, loodan, et see nii ka jääb. Ei toonud Tepandi mingit erakondlikkust Teatriliitu ja ei tee seda ka mina.

Tepandi kõrval oli koond-erakondlasest kultuuriminister Allik, teie üle on Reformierakonna minister Signe Kivi. Kas see tähendab Teatriliidu opositsiooni jäämist?

Loomeliit pole poliitiline organisatsioon ja seepärast ei saa tema suhet valitsusega käsitleda poliitilistes terminites. Teatriliit on kultuuriministeeriumi partnerorganisatsioon, meie eesmärgid on tegelikult kokkulangevad ja seda täiesti sõltumatult sellest, kes parajasti kuskil mõnd ametit peab. Kuna küsimus on aga loodetavasti esitatud naljaga pooleks, siis naljatades vastates võiksin ju öelda, et Viljandis, kus töötan abilinnapeana, on Reformierakond meie koalitsioonikaaslane. Kuid rõhutan – see kõik ei puutu üldse Teatriliitu, mis on apoliitiline ühendus.

Jätkate ka Viljandi aselinnapeana, kas Teatriliidu mekaks saab nüüd Ugala?

Teatriliidu tegevjuhtimist teostab teatavasti Teatriliidu juhataja, kelleks on Riina Viiding, ning Teatriliidu peakorter asub Tallinnas Uus tänav 5. Esimehe roll on nö ühiskondlik kohustus, mida ületähtsustada pole mõtet. Et Ugala on isiklikult minule kõige armsamaks teatriks, see on paraku elulugu, mida ei saa muuta, kuid mis ei mõjuta minu kui Teatriliidu esimehe tegevust.