Ookeani taga käib juba kibe arutelu, kes võiks kehastada Chapmani. Sealtsamast Washington Posti blogist käis läbi arvamus, et see võiks olla Jennifer Aniston, kui ta ea poolest rohkem klapiks. Pakutud on ka Scarlett Johanssoni ja Kirsten Dunsti.

Meediasse on kogutud Hollywoodi asjatundjate eksperdiarvamusi, stiilis „jaa-jaa, selles eluloos on ainest filmistsenaariumile”. Kuid tõsiasi on see, et ükski filmistuudio pole veel teatanud, et Anna Chapman on nende kangelanna. Hollywoodil pingsalt silma peal hoidvad väljaanded, nagu Variety ja Hollywood Reporter, pole aga Anna Chapmani teemal seni veel piiksatanudki. Nii et Hollywoodi kaunitaridel on veel vara hakata vene aktsenti harjutama. Pealegi on ilmnenud juriidilised takistused, mis Anna Chapmani loo kasutamist takistavad. Chapmani advokaat Robert Baum on maininud pressile, et spioonist iluduse vabastamise aluseks olev kohtulepe välistab võimaluse, et daam oma loo mõnele stuudiole või kirjastusele maha müüks. See võib kõne alla tulla ilmselt vaid seal, kuhu Ameerika Ühendriikide kohtuvõim ei ulatu.

Chapmani kerkimine filmiteemade sekka tekitab aga mõtte, et Hollywood pole leidnud ei ajaloost ega ka tänapäevast põnevaid persoone, kelle eluloo järgi õpetlik filmilugu vändata. Mõni aeg tagasi paelusid vaatajaid Ameerika muusikute elulood – filmid Ray Charlesist ja Johnny Cashist tõid raha ja auhindu. Või siis lugu külma sõja aegsest telemehest Edward R. Murrow’st, kellest lavastas esmaklassilise filmi „Head ööd ja õnn kaasa” George Clooney. Hetkel on paus.

Raudse Leedi rasked aastad

Ei saa öelda, et Hollywood üldse elulugudele ei mõtleks. Järgmisel aastal peaks jõudma vaatajani filmid Hitleri lemmikfilmirežissöörist Leni Riefen­stahlist (mängib Jodie Foster) ja Guccide moedünastiast (Patrizia Guccit mängib Angelina Jolie).

Väga huvitav eluloofilm on aga tulemas hoopis brittidelt, kes teevad filmi Margaret Thatcherist. Filmi režissööriks on Phyllida Lloyd, seni endale põhiliselt ooperite lavastamisega nime teinud daam, kes tõusis kinomaailma muusikali „Mamma mia!” filmiks väntamisega. Margaret Thatcheri filmist on teada vähe, teos tuli meedias jutuks seoses sellega, et filmi nimirolli palgati Hollywoodi staar Meryl Streep. Teada on ka tema abikaasa kehastaja – Denis Thatcherit mängib väärt briti näitleja Jim Broadbent. Filmi tegevusliinid peaksid hõlmama Thatcheri kõige dramaatilisemat eluperioodi kaheksakümnendate aastate alguses, kui käis sõda Argentinaga Falklandi saarte pärast ja enam kui aastakümne maad juhtinud Raudne Leedi sai valimistel lüüa. „Raudne Leedi” on muide ka filmi tööpealkiri, mis meedias ringleb. Margaret Thatcherit näeb kinolinal arvatavasti 2012. aastal..

Ootamatuid uudiseid eluloofilmide valdkonnas on tulnud India filmitööstuselt, mida kutsutakse hellitlevalt Bollywoodiks. Seal eluloofilme eriti ei harrastata, põhiline žanr on ikkagi melodraama. Nüüd on siis Bollywoodist tulnud sahinaid, et töösse läheb film pealkirjaga „Kallis sõber Hitler”. Niisamuti on liikunud kõlakad, et India filmimeistrid tahaksid luua satiirilise komöödia Osama bin Ladenist. Kumbki film linastuseni veel jõudnud pole.

Ent hea eluloofilm ei pea olema ilmtingimata võimukoridoride tipust. Sel suvel ja sügisel teeb maailma kinodes võidukäiku Austraalia film „Mao viimane tantsija”, mille olulisuse on avastanud paljud kinolevitajad. Linateos räägib tõestisündinud loo kommunistlikust Hiinast pärit mehest nimega Li Cunxin, kes on pühendunud balletile ja kelle ette seab elu dramaatilisi valikuid.

Suvi on toonud uudiseid ka Soomest – vahepeal rahahädade tõttu toppama jäänud Renny Harlini „Mannerheim” on jälle tuule tiibadesse saanud ja esilinastust on praeguse seisuga oodata 2011 novembris.

Kui tulla tagasi Anna Chapmani tähelennu juurde, siis see on saanud ootamatu järje – lugu läheb seoses Viinis toimunud spioonide vahetusega edasi hoopis Venemaal. Trellide tagant vabanemine ei olevatki noorele diivale eriti meeldiv, sest ta lootis väga Ameerikasse jääda. Peale selle on ta nüüd Suurbritannia kodakondsusest lahti ja ka Londoni suurilm on võluvale spioonitarile suletud.

Küll aga võeti kangelanna lahkelt vastu sünnimaal. Neiu netikülg Facebookis on kõige populaarsem omasuguste seas. Tema sünnilinnas Volgogradis on kuulutatud välja Anna Chapmani teemaliste laulude konkurss. Vene meedias võib aga kohata arvamusi, et Anna Chapmani näeb päris kindlasti Vene duuma järgmises koosseisus. Spekulatsioonides on ta asetatud skandaalse Vladimir Žirinovski Liberaaldemokraatliku Partei valimisnimekirja. Ilmselt sellepärast, et selle partei ridadest on duumasse valitud teinegi spioon, Andrei Lugovoi, keda Suurbritannia võimud kahtlustavad eksspiooni Aleksandr Litvinenko mõrvamises.