Philippe Rotthier´ auhind antakse “teistsugustele” töödele. Juba 25 aastat on arhitekt otsinud kõikjalt Euroopast sedalaadi uusi ehitisi, mis sulaksid kokku kohaliku vaimuga, vastaksid tänapäeva mugavusnõuetele ja arvestaksid ühtlasi loodusega. Mis sobiksid hästi linna ega kahjustaks maastikku, ei raiskaks pinda ega energiat ning oleksid minevikuga kooskõlas.

Idee esiletoomiseks otsustas härra Rotthier hakata välja andma teistmoodi arhitektuuri auhinda. Tööd valib välja temanimeline Euroopa arhitektuurifondi Ļürii, mis koosneb arhitektidest, kirjanikest, ajakirjanikest, kunstiajaloolastest ja poliitikutest. Sageli on nende valik langenud just vähetuntud arhitektide kasuks. Seekordse peapreemia, ajakirjanduse elava huvi ja 30 000 euro osaliseks sai filmireĻissöör Emir Kusturica Küs-tendorfi rajamise, puumajakeste ja agroturismi idee eest.

Mägikülake ise asub Kusturica kodumaal Serbias, Belgradist lääne pool üsna Bosnia piiri lähedal. Ehkki Küstendorf peaks saksa keeles tähendama rannaküla, on mägede vahel asuva koha nimi tõenäoliselt reĻissööri nimest tuletatud sõnamäng.

Kõik eluks vajalik on külas olemas – filmi tarvis ehitatud raudtee, vanaaegsed majakesed tema pere ja sõprade jaoks, tipptehnikaga varustatud kino, maa-alune korvpalliplats, restoran, hotell turistide tarvis, isegi ortodoksi kirik. Ainult kokakoola müümise on režissöör seal rangelt keelanud. Samuti kavatseb Kusturica Küstendorfis kinokooli avada.

Külakese postiaadress on Drvengrad, Resavski put 10, 31000 Uzice, Serbie & Montenegro. Soovijad saavad just sedakaudu Kusturicaga ühendust, moodsamaid sidevahendeid režissöör kuulu järgi ei armasta.

Näitust kõigist Philippe Rotthier´ konkursil märgitutest võib Brüsselis vaadata pühapäevani. Näitusel on väljas fotod Euroopa arhitektuuriobjektidest, olgu nad “linnas või maal, püsivad või kaduvad, arhitekti poolt loodud või mitte, vormilt erinevad, kuid ideelt sarnased”.

Vaata ka

www.fondationpourl

architecture.be

www.kustu.com