Esmalt „Punane draakon”, kus Hannibal Lecter ilmub maailma ette kõrvalosatäitjana, siis talle maailmakuulsuse toonud „Voonakeste vaikimine” ning otsa „Hannibal” ja „Hannibal Rising”, mida maakeelde pole tõlgitud. Kirjanikul piisab neljast raamatust, et rahavoos supelda... Kui neid müüakse maailmas ligi poolsada miljonit eksemplari ja peale selle läks film „Voonakeste vaikimine” kinokunsti kullafondi.

Ometi otsustas Harris veel vanuigi, kalamarja vohmimise ja Dom Pérignoni rüüpamise vahele, taas sule kätte võtta. 13 aastat viimasest ja 44 aastat viimasest mitte-Hannibali romaanist oli möödas, kui lettidele ilmus „Cari Mora”.

Miami Beachi rannal laiub häärber, tuntud kui Escobari maja, mida kasutatakse peamiselt filmivõteteks. Ent on ka üks saladus – häärberi alla on peidetud 25 miljoni dollari väärtuses kulda, mida kurjategijate jõuk on aastaid jahtinud. Nii saabubki kohale Hans-Peter Schneider, kes näikse olevat Hannibal Lecteri kauge ja õige pisut leebem sugulane.

- - -

Hans-Peter oli oma vedelkrematsioonimasina üle väga uhke. Ta oleks pidanud saama selle eest auhinna, sest vedelkrematsioon klappis ju täiesti nende ökoentusiastide, kes tahavad kangesti vältida tules põletamisega kaasnevat süsinikujalajälge, soovidega. Selline meetod ei jäta süsinikujalajälge ega üleüldse mitte mingisugust jälge. Kui mõnest tüdrukust asja ei saanud, võis Hans-Peter ta lihtsalt vedelal kujul klosetipotist alla lasta, ilma et see avaldaks põhjaveele vähimatki kahjulikku mõju. Tema lauluke selle töö juures kõlas nii: „Las Hans-Peter tuleb ja kallab kõik teie mured potist alla!” Karla ei olnud siiski täiesti kasutu. Tüdruk pakkus Hans-Peterile üksjagu lõbu ja tal õnnestus ka maha müüa Karla mõlemad neerud.

- - -

No mis saab untsu minna, kui Hans-Peter üürib häärberi pikemaks ajaks ja plaanib kullakangid minema tassida? Paraku haldab häärberit – koristab, toitlustab rentnike – Cari Mora, noor neidis, kelle kaunist välimust, tõsi, rikuvad kätel olevad armid. Ja siis? Suvaline piiga, kellega Hans-Peteril on oma plaanid, tema pealt saab teenida mõne hea dollari, kui kuld käes.

Ainult et Cari Mora on Colombia endine lapssõdur, kes oskab nii mõndagi. Julmus teda ei hirmuta. Häärberis olevad filmirekvisiidid – elektritool, hiiglaslikud koletised ja seksiatribuudid – panevad ta vaid õlgu kehitama. Ja Hans-Peter, odavmüügipoe Hannibal Lecter, teda ei hirmuta.

Cari Mora ongi raamatus kõige mõjusam ja võimsam tegelane. Karm lapsepõlv võib jätta jälje, kuid ei purusta sooja hinge.

„Hea nagu ikka,” võtab teose kokku õuduslugude guru Stephen King. „Tema proosat lugeda on sama mõnus kui silitada pikkamisi külma siidi.” Siidi silitamise kohta ei täi öelda, kuid Harrist lugeda on tõesti mõnus.

RAAMAT

Thomas Harris

„Cari Mora”

Tõlkinud Peeter Villmann

224 lk

Varrak