Alates juunist on Eesti publikul esmakordselt võimalus näha Erkki-Sven Tüüri antifasˇistlikku ooperit “Wallenberg”.

“Wallenbergi” maailmaesietendus toimus 2001. aasta mais Dortmundi ooperis tollase pealavastaja John Dew tellimuse ja ideena. Nüüdisooper räägib loo Rootsi diplomaadist Raoul Wallenbergist, kes päästis Saksa koonduslaagritest 100 000 juuti, kuid sattus ise punaväelaste kätte vangi ning suri ühe versiooni kohaselt Gulagis.

Ometi ei keskendu ooper ühele kangelasele, vaid käsitleb pigem kollektiivset teadvust, müütide teket ja nende suhet tõega. Erkki-Sven Tüür oli võlutud ka võimalusest käsitleda kahe rezˇiimi (natsismi ja stalinismi) suhteid ja inimest seal vahel tegelikult elanud isiku põhjal.

Estonia teatris toob ooperi lavale kuulus Moskva lavastaja Dmitri Bertman, kes on kolmel korral võitnud Venemaa prestiizˇseima teatriauhinna Kuldne Mask ning kes 1999. aastal lavastas Estonias Aleksandr Dargomõzˇski ooperi “Näkineid”.

Kuulsa Helikoni ooperiteatri asutaja Bertmani kutsus “Wallenbergi” lavastama Estonia direktor Paul Himma, kelle pakkumisega lavastaja kohe ka nõus oli. Bertmani võlus n-ö ebaooperlik ja keeruline süzˇee ning ebarealistlik muusikaline dramaturgia.

Ka Bertmani lavastus ei ole ekspressionistlik ega ajalootruu, sest tema hinnangul on traditsioonilised ooperid igavad nii tema kui ka publiku jaoks. Samas soovis ta sünge sõjateema kõrval hoida laval ka vaatemängulisust.

Muusikaliselt kannab põhiosa mitmekesine orkestripartii, mida rikastavad rokirütmid ja elektrooniline muusika. Vokaalpartii koosneb nii meloodilisest laulust kui ka kõnest ja poolkõnest ehk justkui räpist.

Nimiosa laulab bariton Jesper Taube Rootsi kuninglikust ooperist, kes on pärjatud mitmete nimekate auhindadega ning kelle esmaklassilist häält iseloomustatavad kriitikud kui mehist, paindlikku ja nüansirikast.

Nüüdisooperi kunstnik on Ene-Liis Semper teatrist NO99, muusikaline juht Arvo Volmer, kes ka dirigeerib lisaks Risto Joostile.