Eesti Etendusasutuste Liit on 1991. aastal asutatud Eesti Teatrijuhtide Liidu mantlipärija. 2006. aastal muudeti juriidilist staatust ning varem peamiselt ametiühinguna tegutsenud Teatrijuhtide liit muutus etendusasutuste katusorganisatsiooniks, kuhu praegu kuulub 19 Eesti teatri- ja muusikaorganisatsiooni. “Etendusasutus on veidi laiem mõiste kui teater, etendusasutus on ka näiteks festivale korraldav agentuur, kontserdisaal, tantsuagentuur,” selgitab EETEAL tegevjuht  Kristiina Reidolv. “Meie uksed on uutele liikmetele avatud, üheks liikmekssaamise põhitingimuseks on oma produktsioon,” ütleb Reidolv.

EETEALi asutajaliikmeteks on Rahvusooper Estonia ning Von Krahli teater, liit koondab enda alla etenduskunstide erinevad tahud. “Peamiselt tegeleme meie bürokraatliku poolega, administreerime ja püüame loomeinimestele võimalikult head tingimused tööks luua,” räägib Reidolv. EETEAL töötab välja etendusasutuste rahastamissüsteemid, kollektiivlepingud ja muu vajaliku, mis on etendusasutuse paremaks ja õiglaseks majandamiseks vajalik. “Me oleme kõige rohkem eeskuju võtnud Soomelt, meil on Soomega väga sarnased süsteemid,” kinnitab Reidolv. “Meie hallata on teatrimaastik kogu oma kirevuses ja ma usun küll, et ilma korrastamiseta võiks see maastik võssa kasvada,” lisab ta. “Teatrijuhid on tänaseks 20 aastat iga kuu koos käinud, et lahendada probleeme, hoida valdkonda tervikuna, nende tööl on olnud ka probleeme ennetav mõju,” selgitab Reidolv.

“Kultuuripealinn 2011 programmis meie ettevõtmist veel küll ei ole, kuid oma panuse anname sellesse nii, et korraldame novembri lõpus PEARLE’i konverentsi, see on Euroopa Lavastuskunstide Tööandjate Liitude Liiga. Sügiskonverentsi tahamegi sobitada ka Kultuuripealinna programmi,” räägib Reidolv.

Täna tähistatakse ümmarguse numbriga sünnipäeva Tallinna Linnateateris. Esmalt toimub kõnekoosolek, kus ettekannetega esinevad Soome Teatrite Liidu tegevdirektor Matti Holopainen, kes räägib Soome kogemusest avaliku sektori motiveerimisel etenduskunstide toetamisel ning Sirbi peatoimetaja Kaarel Tarand räägib professionaalse etenduskunsti eluvõimalustest. Hiljem vaadatakse Anu Lambi lavastust “Keskööpäike”.