Hiljuti loositi välja laulude esitusjärjekord Eesti finaalkontserdil. Fortuuna tahtel astub mullune võidulaulu meeskond – Evelin Samuel Priit Pajusaare ja Glen Pilvre lauluga – võistlustulle ka tänavu viimasena.

Eesti telepublik näeb kümne eelvoorust edasi pääsenud laulu videosalvestust laupäeval, 29. jaanuaril kell 22.30 ETV-s. Samad videosalvestused saadetakse ka rahvusvahelise zhürii liikmetele, kellelt saadud punktid määravad laulude järjestuse.

Eurolaulu 2000 Eesti finaalkontsert toimub 5. veebruaril telemajas ning kantakse üle ETV ja Eesti Raadio programmides. Nagu ikka, kõlavad laulud elavas esituses instrumentaalfonogrammi saatel.

Tänavu 45. aastat toimuva Eurovisiooni lõppkontsert peetakse 13. mail Stockholmis. Vastavalt EBU loosimisele astub Eesti laul lavale neljandana.

Eesti eurolaulu projektijuhi Juhan Paadami kinnitusel konkursi tingimustes ja korralduses märkimisväärseid muudatusi pole. Eesti osaleb Euroopa võistulaulmises juba seitsmendat korda. Nii võib öelda, et eurolaulundus on Eestis sisse töötatud nagu kellavärk.

Põhierinevusena nimetab Paadam seda, et sel aastal esimest korda rahastavad eurolaulukonkurssi suures mahus sponsorid (Eesti Ühispank, Radiolinja Eesti ja Estline). Mõistagi avaldab ETV säästurezhiim mõju ka eurolaulukonkursile, korralduslikult lausa vaesuse taha aga midagi pidama ei jäävat. Väiksemad on aga auhinnasummad. Kui mullu pärjati võidulaulu 40 tuhande krooniga, siis tänavu on peapreemia 25 tuhat krooni. Vähemaga tuleb leppida ka teistel. "Hoiame küll igalt poolt natuke kokku, aga vaatajale see välja paista ei tohiks," ütleb Paadam. Pildikvaliteedi tagamiseks vajalik tehnika on kavas tänavugi juurde üürida. "Oleme mitmete firmadega leidnud teineteisemõistmist," lisab Paadam.

Finaalkontsert jääb tänavugi telemaja seinte vahele. Selle põhjuseks pole vaesus. "Kaalusime ka avalikku kontserti varianti, aga meil pole selleks sobivat saali, mis võimaldaks korralikku telepilti hea valguse ja heliga," põhjendab Paadam. "Peame võidulaulu saatma korraldajatele ka kontserdipildis, Vanemuise või Estonia kontserdisaali või linnahalli pilt poleks päris see... " Ööklubid oma väiksuses jäävat teise äärmusse.

Tänavugi vaeb Eesti laule 10-liikmeline rahvusvaheline zhürii. Uute liikmete kõrval on ka neid, kes varasematest aastatest meie lauluautorite käekirja juba tunnevad.