Euroopa Liidu kirjandusauhinda antakse välja 2009. aastast ja selle eesmärk on tõsta esile uusi autoreid ja suurendada Euroopas kirjandusalast koostööd ning tõlkimise vahendusel kaasaegse ilukirjanduse levikut.

Auhinnale saavad kandideerida Loov Euroopa projektiga liitunud 41 riigi autorid, kuid auhindade jagamine on jagatud kolme aasta peale ja igal aastal jagatakse auhindu 1/3 riikidest. Sel aastal saavad auhinnatud 13 riigi autorid. Lisaks Eesti autorile saavad auhinna veel autorid Belgiast, Bosnia ja Herzegovinast, Horvaatiast, Küproselt, Taanist, Saksamaalt, Kosovost, Luksemburgist, Montenegrost, Põhja-Makedooniast, Norrast ja Hispaaniast.

Auhinda annab välja Euroopa Komisjoni poolt loodud konsortsium, kuhu kuuluvad Euroopa ja Rahvusvaheline Raamatumüüjate Assotsiatsioon (EIBF), Euroopa Kirjanike Nõukogu (EWC) ja Euroopa Kirjastuste Liit (FEP).
Auhinnasaajate valikud teevad žüriid, kuhu kuuluvad esindajad eelpoolnimetatud kohalikest organisatsioonidest. Eestist osalevad sel aastal žürii töös Tiit Aleksejev (esimees), Ilvi Liive, Rebekka Lotman, Marju Kirsipuu ja Tauno Vahter.