Oktoobris esilinastub “Georgica” ning järgmise aasta algul “Ristumine peateega” ja “Kõrbekuu”

Eesti Filmi Sihtasutusele on esitatud 1997. aasta algusest täispikkadele mängufilmidele 30 rahataotlust ning lühimängufilmidele 21 taotlust. 1998. aastal on taotlusi uuendatud 14 täispikale mängufilmile ning 8 lühimängufilmile. Siht-asutuse andmetel on oktoobri keskel linastumas Sulev Keeduse “Georgica” ning Arko Okki ja Jaan Tätte “Ristumine peateega”. Georgica tuleb siiski

“Georgica” peaks eesti vaatajateni jõudma 14. oktoobril. “Georgica” maailmaesilinastus oli juba 5. veebruaril Rotterdami filmifestivalil. “Kuna meil pole olnud rahapuuduse tõttu võimalust teha filmist eestikeelset koopiat, siis linastub film alles nüüd,” selgitas Reet Sokmann filmi levitajafirmast F- Seitse.

Neli aastat kulus võtetele. Filmimas käidi ka Tansaanias. Filmi tootsid Exitfilm, Baltic Broadcast ja Q-Film ning lõplikuks valmimi-seks eraldas raha Rotterdami filmifestivali juurde loodud Hubert Balsi fond, mille leping nõuab filmi esilinastust Rotterdami filmifestivalil.

Enne kodukinodesse jõudmist on “Georgica” maailma filmifestivalidel mitmeid auhindu korjanud. Napoli filmifestivalil sai teos Ïürii suure eripreemia, Barcelona festivalil NET (New European Talent) tunnistati “Georgica” parimaks pikaks mängufilmiks. Mõned päevad tagasi sai Evald Aavik parima meesosatäitja preemia. Praegu on reÏissöör Sulev Keedus “Georgicaga” Toronto filmifestivalil. Film osaleb ka Tallinna filmifestivali konkursiprogrammis ning seejärel hakatakse seda kohalikes kinodes näitama.

“Ristumine peateega” ja “Kõrbekuu” tulekul

“Georgica” jutustab Valgamaalt pärit Aafrika misjonärist Luukasest. Filmi tegevus toimub 60. aastate Eestis, kus juba vana Luukas elab üksikul saarel ja võtab oma hoole-aluseks ühe poisi, kellega mandril on probleeme olnud. Poisi osas on Mait Merekülski, veel mängib filmis Ülle Toming, kelle ossa algselt kavatseti kutsuda modell Beatrice’i.

Järgmise aasta alguses esilinastub kaks kodumaist mängufilmi, Jaan Tätte näidendi “Ristumine peateega” ekraniseering filmistuudiolt Acuba Film ja Ervin Õunapuu stsenaariumi põhjal Allfilmi tehtud “Kõrbekuu”.

Augusti keskel lõppesid filmi “Ristumine peateega” võtted, filmi reÏissöör on Arko Okk. Praegu on käsil montaaÏiperiood. “See on kriminaalne lugu, pingestatud süÏee ja humoorikate dialoogidega,” kõneleb Jaan Tätte. ReÏissöör Arko Okk julgeb loodud teost nimetada armastusfilmiks. “Filmis rõhutatakse inimhinge tugevusi ja nõrkusi ning lõpuks selgub, kas inimesi juhib armastus või raha.”

Võtted toimusid Pärnumaal, Kanakülast seitse kilomeetrit mööda Halliste jõge alla minna, Ilvese talus. Filmi alguse hääletamisstseen tehti Kuusalu juures.

Filmiga töötasid kaks operaatorit Dmitri Jermakov ja Bagir Rafjev. Kunstnikutöö on Draamateatri peakunstnikult Pille Jäneselt, helireÏissöör on Mart Otsa. Film kestab 70 minutit.

Jaanuaris esilinastub filmistuudio Allfilm lühimängufilm “Kõrbekuu”, mille stsenarist ja lavastaja on Ervin Õunapuu. Filmi operaator on Rein Kotov ja kunstnik Ronald Kolmann. “Ühed võtted lõppesid meil just äsja ja ülejäänud osaga alustame oktoobri keskel,” kõneles filmi produtsent Artur Talvik. Filmi pikkus on 40 minutit. “Film esilinastub küll kinos, kuid tema põhiline väljendus saab olema telekanalitel,” kõneleb Artur Talvik.

Peakangelast noort Jonathan Kaufmanni mängib Hendrik Toompere jun ja sama mees vanast peast on Aleksander Eelmaa. Kõrvalosades mängivad Indrek Taalmaa, Jan Uuspõld, Taavi Eelmaa jne.

Filmi süÏee aluseks on vana arsti 25 aastat hoitud saladus, mille juured ulatuvad El Khaleffi kõrbe Lääne-Aafrikas.

Osa kõrbestseene filmiti Muuga sadama taga, lähitegevus ja üld-plaanid võeti üles Leedus Neeringa Rahvuspargis Niida liivatüünides. Mõisat, kus elab vana dr Kaufmann, filmitegijad alles otsivad.

Nii Ervin Õunapuu kui ka Arko Okk kirjutavad filmide valmimis-ajaks 1998, et saaks oma tööd pakkuda filmifestivalidele, kus on tähtsaks kriteeriumiks filmi valmimis-aasta.

Järgmise aasta Berliini filmifestivali ajaks loodab filmistuudio Exitfilm valmis saada kolme noore reÏissööri videokassetiga. Kassetil on kolm lühimängufilmi, mis koonduvad ühe pealkirja alla “Kolm kiusatust”. Eelmisel nädalal algasid Rainer Sarneti lühifilmi “Pauli laululaegas” võtted, kus peaosades on Taavi Eelmaa, Raine Loo, Signe Lamp ja Aleksander Eelmaa. ReÏissööride Jaak Kilmi ja Peeter Herzogi filme hakatakse filmima oktoobris ning 25. oktoobriks peavad võtted lõppenud olema, ütles Exitfilmi tegevdirektor Andres Sauter.

Septembris alustab lühimängufilmi võtteid ka Faama Film. Mart Kivastik lavastab filmi “Kolman”, mille peaosades on Lembit Ulfsak ja Maria Klenskaja.