Erinevad kommertstelevisioonid on kuulutanud, et ei osta "Silmad pärani kinni" Ameerika televisioonis näitamise õigust selle filmi seksuaalse sisu pärast.

Müüb ja ei müü

Kui paljud sellel kevadel huvi äratanud mängufilmid, nagu "Austin Powersi" järg, "Muumia" ja "Matrix" on leidnud koha ühe või teise telekanali programmis, siis "Silmad pärani kinni" pole leidnud kosilast, sest kompromissitu Kubrick ei olnud enne surma nõus looma filmi televisiooni jaoks enam tsenseeritud varianti ja täna on selle loomine rezhis-sööri pärijate tahte taga.

Samas tuleb tunnistada, et filmil ei lähe kodumaa filmilevis sugugi halvasti, esilinastuse nädalavahetusel juhtis film kinokülastuste edetabelit ja tänaseks on kogutud kinokassadest üle 40 miljoni dollari, mis pole ühe kunstfilmi kohta sugugi vähe.

Hollywoodi filmitsensorite jaoks kujunesid tugevaks pähkliks stseenid, kus Kidmani ja Cruise tühjas toas filmitud kallistused monteeriti digitaalselt tagaplaanil toimuvasse orgiasse. Sama stseen tehti aga digitaalse montaazhiga veel omakorda "pehmemaks", et vältida tsensorite veel karmimat reitingutähist, niigi on filmi reitinguks R - mis tähendab, et alla 17-aastased võivad filmi vaadata ainult koos lapsevanema või täiskasvanud hooldajaga. Tsenseerimata kujul hakatakse filmi näitama Euroopas.

Ameerikas kehtiv klassifitseerimise süsteem on äratanud avalikkuse protesti, Los Angelese filmikriitikute assotsiatsioon avaldas protesti toimunud tsenseerimise vastu, peagi ühinesid nendega New Yorgi filmi-kriitikud. Tasub meenutada, et tsensoritega oli probleeme ka Spielbergi filmil "Reamees Ryani päästmine", sest selle realistlikke sõjastseene peeti liiga vägivaldseteks.

Töö oli näitlejatele suur rõõm

Stanley Kubricku "Silmad pärani kinni" (Eyes Wide Shut) põhineb omas ajas skandaalse austria kirjaniku Arthur Schnitzleri 1926. aastal ilmunud romaanil, mille peategelaseks on psühhiaater ja tema naine, keda painavad seksuaalfantaasiad. Kubrick lasi filmi käsikirjas tegevuse tõsta möödunud sajandi keskpaiga Viinist tänapäeva New Yorki. Lugu kirglikust armastusest ja põletavast armukadedusest jäi aga põhiliselt samaks.

Oma põhjaliku tööstiili poolest tuntud Kubrick viimistles lõpmatuseni Kidmani ja Cruise armustseene. "... Töö Stanleyga oli intensiivne. Ta on äärmiselt nõudlik," tunnistas Cruise intervjuus Los Angeles Timesile. Koostööst suure filmilavastajaga vaimustuses Cruise kaitses tema õigusi teha just selline film, nagu ta õigeks peab. "Ma ei arva, et seksuaalvahekorra näitamine (filmis) on mingi pahategu," arvab paljude filmisõprade iidol.