EV 100 auks
Eesti Festivaliorkestri kava BBC Promsil sai inspiratsiooni Eesti juubeliaastast. "Eesti 100 puhul tahtsin kindlasti esitada just Eesti helilooja, Arvo Pärdi 3. sümfooniat, mis on Eesti sümfoonilise muusika kõige tähtsam teos," lausus Eesti Festivaliorkestri juht ja dirigent Paavo Järvi. "Lisaks sobisid hästi BBC Promsi põhjamaisse kavasse põhjamaa legendaarsed heliloojad Sibelius ja Grieg. Sibeliuse sümfoonia nr 5 on minu isiklik lemmik ja ma teadsin, et orkester mängib seda fantastiliselt. Griegi klaverikontsert on minu üks lemmikumaid üldse kogu klaverirepertuaaris ja meil oli võimalus seda mängida koos solist Khatia Buniatishviliga, kes on minu kõige lähedasemaid muusikuid ja sõpru, fantastiline pianist Gruusiast." Paavo Järvi sõnul oli valitud teoste kombinatsioon BBC Promsil esitamiseks ideaalne.

Eesti Festivaliorkestri kontserdi otseülekannet oli üle maailma võimalik kuulata BBC Radio 3-s. Klassikaraadio vahendas eile Eesti Festivaliorkestri kontserti eesti kuulajatele otse. Seda saab järelkuulata siit. BBC poolt üles võetud telesalvestus on eetris 17. augustil BBC 4 kanalil.

Maestro Paavo Järvi sõnul, kes on varasemalt erinevaid orkestreid juhatanud BBC, on tal suur au olla väärikal festivalil sel korral väljas just Eesti orkestriga ja seda Eesti juubeliaasta raames.

“BBC Proms on justkui kirsiks tordil meie Eesti 100 välisturneel, millega alustasime eelmise aasta Pärnu Muusikafestivalil,” lausus Paavo Järvi. “Eelmise aasta augustis astusime üles Põhjamaade suurimates kontsertsaalides ja klassikalise muusika festivalidel. Tänavu jaanuaris alustas orkester oma Euroopa turned Erkki-Sven Tüüri 9. sümfoonia “Mythos” esiettekandega Estonia kontserdisaalis ja Brüsselis kaunite kunstide keskuses Bozaris, jätkates täissaalidele üle Euroopa.”

Riigikantselei EV100 rahvusvahelise programmi juhi Jorma Sarve sõnul on Paavo Järvi ja Eesti Festivaliorkestri jõudmine BBC Proms’i publiku ette tähelepanuväärne sündmus. "Loodame väga, et viimastel hooaegadel avatud uksed jäävad avatuks ka järgnevatel aastatel," lisas Sarv.

Paavo Järvi Eesti Festivaliorkester jätkab pärast BBC Promsi oma turneed, esinedes juba 15. augustil Euroopa kõige uuemas kontsertmajas Hamburg Elbphilharmonie, mis on orkestri järjekordne debüüt Euroopa ühel hinnatuimal laval.

Euroopa suurim ja vanim klassikalise muusika festival
BBC Promsi festivali korraldab Briti rahvusringhääling BBC ning tegemist on Euroopa ühe suurima ja vanima klassikalise muusika festivaliga, kus esinevad tippmuusikud kogu maailmast ning mille eesmärgiks on tuua parimad klassikalised muusikapalad laia avalikkuse ette. Esimene Promsi kontsert toimus 10. augustil 1895 ning festival on jäänud truuks oma algsele eesmärgile esitada võimalikult erinevat muusikat võimalikult kõrgetasemelises ettekandes võimalikult suurele publikule ja võimalikult odava piletihinnaga. Proms on lühend nimetusest promenade concerts, mis vihjab, et tegemist on vabas õhkkonnas toimuva “jalutuskontserdiga”.

EFO tuli esimest korda Paavo Järvi käe all kokku 2011. aastal, kandes toona nime Pärnu Festivaliorkester. Eesti Festivaliorkester koosneb parimatest Eesti orkestrantidest, välisriikides karjääri tegevatest Eesti muusikutest ning Euroopa tipporkestrite liikmetest, andekatest muusikutest, kelle Paavo Järvi valib iga kord isiklikult välja. Orkestri juht ja dirigent on Paavo Järvi. Orkestri kontsertmeister on Philippe Aiche, kes on ühtlasi ka Orchestra de Paris kontsertmeister. Eesti Festivaliorkestri eriline kõla ja mängukvaliteet on äramärkimist ja tunnustamist leidnud mitmete juhtivate muusikakriitikute poolt maailmas.