„Väljapanek iseloomustab kolme olulise valdkonna üheaegset arengut, näidates, kuidas fotograafia, lennunduse ja urbanistika sümbioosist sai alguse aerofotograafia“, lisasid prantsuse kuraatorid Laure Waast ja Olivier Namias.

Näitus koosneb kolmest osast, pakkudes esmalt pilguheitu aerofotograafia sünnile 160 aastat tagasi Pariisis. Sellest ajajärgust on pärit ka üks vanimaid säilinud aerofotosid, mille autor on esimese aerofoto teinud Prantsuse fotograaf Nadar.

Teine osa keskendub aerofotograafia tehnilisele arengule ja tehnika kasutamise eesmärkidele. Kolmas osa näitusest toob vaatajateni kuue kaasaegse kunstniku tööd, mis illustreerivad dokumenteerimisest sündinud loomingut ning mille eesmärk on ei ole enam niivõrd praktiline kui kunstiline rõhutades muuhulgas ühiskonna valupunkte.

Originaalnäitusele on lisatud ka Eesti oma aerofotograafia pärlid Rahvusarhiivist, Maa-ametilt ja Hades Geodeesialt.

Prantsusmaal populaarsust kogunud näitus jääb Eesti publikule avatuks 28.augustini, näituse külastus on tasuta. Huvilised on oodatud teisipäevast pühapäevani kell 11-18 Noblessneri sadamalinnaku värskelt renoveeritud ajaloolisesse valukotta (Peetri 10), mis oli osa 1912. aastal ehitatud ja toonasel Tsaari-Venemaal tähtsaimaks kujunenud allveelaevade tehasest.

Sügisel avaneb Valukojas kogupere keskus PROTO avastustehas, kus läbi virtuaalreaalsuse saab minna ajas tagasi leiutiste põnevasse maailma.