ETUKÜ auhind läheb Laasile kui põlvkondi ühendavale näitlejannale, keda teavad ja mäletavad kõik, kes kunagi üle Nukuteatri läve sattunud. ETUKÜ hindab Helle Laasi pikaaegset pühendumist ja mitmekülgset tööd just väikelastele suunatud lavastuste väljatoomisel.

Oma teatriteed alustas Helle Laas 1960. aastate algul Nukuteatri õppestuudiost, kuid esimene lavaroll oli 1965. a Vilhelmine Klementi Pinna-nimelise rahvateatri lavastuses „Villu“. Seejärel töötas Helle Laas mõne hooaja Ugalas ja hiljem ka rahvateatris Käpik, kuid tema koduteatriks on nüüdseks pea pool sajandit olnud NUKU teater. End uhkusega tolaks nimetav näitlejanna on seisnud lavastustes nii sirmi ees kui sirmi taga, aga lisaks olnud ka üle kahekümne nukunäidendi lavastaja, millest suur osa on olnud tema enda kirjutatud. Tähtsal kohal Helle Laasi loomingus on nii väikelaste nukulavastused kui ka folkloorse taustaga monolavastused. Paljud teatrist välja kasvanud ja eraldi sündinud lood on ilmunud lasteraamatutena. Seni viimane roll NUKU teatris oli aga hoopis täiskasvanutele. Lavastaja Jaanika Juhansoni käe all valminud „Ajarefräänis“ (2015) tõi Helle Laas publiku ette oma enda isiklikud mälestused ja läbielatud lood. 2012. a pälvis Helle Laas Eesti Näitlejate Liidu preemia ning 2013. aastal Valgetähe IV klassi teenetemärgi.

Hea Teatri Auhinda (HTA) on Eesti Teatrikriitikute Ühendus välja andnud 2002. aastast, 2012. aastast jätkab traditsiooni Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühendus. Auhindantakse loominguliste saavutuste eest, mida ühendus peab tähelepanuväärseks eesti teatripildis, vastavas loominguvaldkonnas või konkreetses loomeloos. HTA ei märgista ilmtingimata viimase hooaja tipplavastust või -rolli, vaid tunnustab teatritegijat või -kollektiivi, kelle loomingulised põhimõtted ja saavutused kõnelevad tõsisest suhtumisest teatrikunsti pikema aja vältel.

Varasemad HTA laureaadid on Guido Kangur (2002), Andres Noormets (2003), Aleksander Eelmaa (2004), Marika Vaarik (2005), Aare Toikka (2006), Võru Teatriateljee (2007), Priit Raud (2008), Katariina Lauk (2009), Raimo Pass (2010), Piret Rauk (2011), Anne Türnpu (2012), Ingomar Vihmar (2013), Lauri Lagle (2014), Ardo Ran Varres (2015), Juhan Ulfsak (2016).