Eesti Jazziauhindadega tunnustati juba 14. korda kodumaa silmapaistvaid jazzmuusikuid. Auhindu jagati viies kategoorias. Aasta Jazzmuusik 2020 on pianist ja pedagoog Joel Remmel, Noor Jazzitalent 2020 tiitli pälvis laulja ja viiuldaja Marianne Leibur, Aasta Jazzansambel 2020 on ka rahvusvaheliselt populaarsust kogunud koosseis Kadri Voorand in duo with Mihkel Mälgand, Aasta Jazzihelilooja 2020 on helilooja ja kontrabassist Mingo Rajandi ning Aasta Jazziedendaja 2020 on Eesti vanima traditsiooniga jazzmuusikafestival TUJA / Tudengijazz.

"Emotsioonid on väga positiivsed ja toovad naeratuse näole. See võib kõlada küll võltsi tagasihoidlikkusena, aga Aasta Jazzmuusiku auhinna võitmine tuli mulle suure üllatusena. Sellised hetked panevad peeglisse vaatama ja mõtlema, kuidas olen siia jõudnud? Mind valdab tänutunne kõigi nende inimeste, eelkõige pere ja muusikute ees, kellega olen võinud seda teed jaganud. Ühtlasi paneb see mu õlgadele vastutuse ja annab tõuke jätkata oma teekonda,” kommenteerib pianist ja helilooja Joel Remmel Aasta Jazzmuusik 2020 auhinna võitmist.

Aasta Jazzmuusik 2020 auhinna pälvis mitmekülgne pianist ja pedagoog Joel Remmel, kes on vedanud 9 aastat omanimelist ansamblit Joel Remmel Trio ning välja andnud neli stuudioalbumit, mis on pälvinud kriitikute ja kuulajate poolehoiu. 1. mail ilmub pianistilt esimene soolomuusikaga vinüülplaat „Live at Taff Club”. Aasta Jazzmuusiku auhinnaga tunnustatakse Eesti aktiivsemaid ja professionaalsemaid jazzmuusikuid, kes on viimaste aastate jooksul oma loomingulise tegevusega enim silma paistnud. Aasta Jazzmuusikule kingiti auhinnaks 3500 eurot koostöös Eesti Autorite Ühingu ja Viru Keskusega.

2019. aasta lõpus debüütalbumi välja andnud solist, viiuldaja ning laulukirjutaja Marianne Leibur pärjati oma silmapaistva tegevuse eest auhinnaga Noor Jazzitalent 2020. Hetkel õpib Leibur Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia jazziosakonna magistrantuuris. Noore Jazzitalendi auhinnaga tunnustatakse noorte muusikute initsiatiivi ja head taset ning julgustatakse nende ettevõtmisi. Auhinna võitjale on pannud välja preemia Telliskivi Loomelinnak, mis saadab talendi Euroopa suurimale jazzifestivalile North Sea Jazz.

Eesti vanima traditsiooniga jazzmuusikafestival TUJA / Tudengijazz tunnustati Jazziedendaja 2020 tiitliga. TUJA eesmärk on toetada noorte muusikute initsiatiivi, loomingulisust, rahvusvahelist koostööd ning selle kaudu Eesti jazzi arengut. Festival toob kokku noored talendid nii Eestist kui ka teistest Euroopa riikidest sooviga pakkuda üliõpilastele väljundit uue heliloomingu loomiseks, esitamiseks ning rahvusvahelisteks projektideks ning teadmiste arendamist seminariformaatide kaudu. 12. korda välja antud auhinna eesmärk on tunnustada inimest või organisatsiooni, kes on oma tegevusega andnud olulise panuse jazzmuusika tutvustamisse ja arendamisse Eestis. Jazziedendaja sai auhinnaks kõige nutikama Jura ENA8 Full Metropolitan Black espressomasina festivali peatoetajalt JURAlt ning vabapääsme Jazzkaare ja Eesti Jazzliidu kontsertidele aasta jooksul.

Aasta Jazzansambel 2020 auhinna võitsid Kadri Voorand ja Mihkel Mälgand albumiga “In Duo with Mihkel Mälgand”. Mõlemad artistid on pälvinud ka Eesti Jazziauhindadel Aasta Jazzmuusiku tiitli. Nad moodustavad duo, mis mängib põhiliselt originaalloomingut häälele, bassile ja klaverile. Hingestatud poeesiaga lugudes on ruumi improvisatsioonile kui ka elektroonilistele efektidele. Viiendat korda välja antud Aasta Jazzansambli auhinna eesmärk on innustada kollektiivide omaloomingut ja kontserttegevust. Aasta Jazzansamblit tunnustatakse 1000 euroga koostöös eraisikust jazzisõbraga.

Aasta Jazzihelilooja auhinnaga tunnustati Mingo Rajandit, kes on helilooja ning kontrabassimängija, mitmete ansamblite kunstiline juht ning eriilmeliste interdistsiplinaarsete projektide algataja. Tema viimaste suuremate tööde hulka kuuluvad Pärdi Päevadeks tellitud interdistsiplinaarne lavateos „Creating Gods”, Torontos toimunud Estonian Music Week’il esiettekande saanud teos „Trees Talk” maailma tippu kuuluva fagotimängija Martin Kuuskmanniga ning lavastus “Kontrabass” Eesti Draamateatris, millega pälviti ka Eesti teatri aastaauhind. Ühtlasi on Rajandi omanimelise kvinteti juht, kellega salvestati ka esimene stuudioalbum. Jazzihelilooja tiitel tõstab esile jazziheliloojaid, kes panustavad jazzivaldkonna värskesse loomingusse ning teevad koostööd muusikutega nii Eestis kui ka väljaspool. Aasta Jazzheliloojale on preemiaks 2000 eurot koostöös Eesti Autorite Ühinguga.

Kõik võitjad pälvivad skulptor Tiiu Kirsipuu taiesed. Kokku esitati Eesti Jazziauhindadele üle 90 nime, kelle seast valis žürii nominendid. Eesti Jazziauhindade võitjad selgusid žürii ja publiku hääletuse ühistulemisena, sealjuures oli publiku hääl võrdne ühe žürii häälega. 2020. aasta Jazziauhindu andsid välja Eesti Jazzliit ja festival Jazzkaar koostöös eraisikust jazzisõbraga, Eesti Autorite Ühingu, Eesti Päevalehe, Viru Keskuse, JURA ja Telliskivi Loomelinnakuga. Ülekannet aitasid teostada Philly Joe’s jazziklubi ning Babahh Media meeskond.

31. Tallinna Rahvusvaheline Festival Jazzkaar toimub 9.-15. oktoobrini 2020 üle Eesti ja 3. novembril Alexela Kontserdimajas. Sügisesse kolinud festivali Jazzkaar 2020 programmiga saab tutvuda siin. Eesti Jazzliidu üle-eestiline 17. hooaeg alustab kontsertidega septembrist, programmiga saab tutvuda alates maist nii kodulehel kui ka sotsiaalmeedias.