Esimene auhind anti 2010. aastal. Varem on auhinna pälvinud Ain Kaalep (2010), Mats Traat (2011), Jüri Hain (2012), Enn Nõu (2013), Juhani Salokannel (2014), Ants Hein (2015), Paul-Eerik Rummo (2017) ja Arvo Valton (2018). 2016. ja 2019. aastal auhinda välja ei antud.

Täna ja homme tähistab Eesti Kirjanike Liit kirjanik Jaan Krossi 100. sünniaastapäeva rahvusvahelise konverentsiga „Köielkõndija. Jaan Kross 100“.

Eesti Kirjanike Liidu Musta laega saalis esinevad ettekannetega kirjandusteadlased, ajaloolased, tõlkijad ja kirjanikud: Jaan Undusk, Tiina Ann Kirss, Cornelius Hasselblatt, Juhani Salokannel, Irina Belobrovtseva, Eneken Laanes, Linda Kaljundi, Margit Sutrop, Maarja Undusk ja Kaur Riismaa. Ingliskeelsed ettekanded on Soome Kirjanike Liidu esinaiselt Sirpa Kähkonenilt ja Tartu Ülikooli külalisõppejõult David Ilmar Lepasaar Beecherilt.

Toimub ingliskeelne vestlusring Jaan Krossi teoste mõjust ja levikust väljaspool Eestit, kus osalevad Jaan Krossi Hollandi kirjastaja Job Lisman, Soome kirjastuse WSOY esindaja Alice Martin ja inglise ajakirjanik ja autor Ian Thomson. Jaan Krossi tõlkijad Maima Grīnberga, Jouko Vanhanen, Turid Farbregd ja Frans van Nes räägivad oma suhtest Krossi loominguga.

Vanalinna Hariduskolleegiumi teatriklassi õpilased esitavad Ellen Niidu ja Jaan Krossi luulekava „Oi sina mu pesa“. Kaur Riismaa tutvustab Krossi 100. sünniaastapäeva eel korraldatud õpilaste videokonkurssi „Igavesti noor Kross“. Auhinnatakse parimate videote autoreid.

Eesti Kirjanike Liidu esimehe Tiit Aleksejevi sõnul seisneb Jaan Krossi suurus esmajoones tema säravas sõnameisterlikkuses. „Kross on tõestanud end prosaisti, luuletaja, näitekirjaniku ja tõlkijana. Ajaloolise romaani autorina on tal eriline oskus oma tegelasi lugejale lähedaseks kirjutada, nende inimlikke tahke avada.“ Aleksejevi sõnul lisandub sellele ka missioonitunne. „See on sund kirjutada Eesti lugu, otsida selleks ainest Eesti ajaloost, mis on Jaan Krossile midagi enamat kui eestlaste lugu.“

Konverentsi raames toimub ka ringkäik Eesti Rahvusraamatukogu näitusel „Jaan Kross 100. Maailma avastamine“.

Konverentsi ajal on Musta laega saalis avatud ka Jaan Krossi raamatute lett. Müügil on äsja Loomingu Raamatukogus ilmunud Jaan Krossi värssromaan „Tiit Pagu“, Jaan Krossi raamatute „Kolme katku vahel“, „Keisri hull“ ja „Wikmani poisid“ uustrükid (Hea Lugu) ja valik Krossi varasemaid luulekogusid ja tõlkeid teistesse keeltesse. Samuti on raamatuletis äsja ilmunud Ellen Niidu „Aastatel on tiivad“ ja Jaan Krossi „Väitevirmalisi maast ja ilmast“ (Tammerraamat) ning „Maailma avastamine“ (EKSA).