Tegemist on Eestis esmakordse taani kuldaja kunsti nii ulatusliku väljapanekuga, mis sisaldab mitmeid Taanis väga tuntud ja enamasti Taani Riikliku Kunstimuuseumi püsiväljapanekus asuvaid teoseid. Traditsiooniliselt kutsutakse taani kunsti kuldajaks perioodi 19. sajandi algusest kuni keskpaigani, mis riigile tervikuna oli üks rängemaid – sõdade käigus kaotati asumaad ja territooriumid Norras, Põhja-Saksamaal jm. Samal ajal aga toimus võimas rahvusliku enesemääratluse protsess, kus kunst mängis äärmiselt olulist rolli. Taani kuldaja meistrite maalid määratlesid rahva jaoks kõige olulisemad pidepunktid – loodus, inimene ning Taani ajaloo hiilgeaegadega seotud lossid, kindlused jt mälestised. Ja kõige tähtsamaks muutus kunstnike jaoks valgus – eriliselt helge, kristalselt selge, rõõmsat ja pidulikku tunnet tekitav valgus.

Näitusel on esindatud nii akadeemilist suunda esindavate kunstnike nagu Nicolai Abraham Abildgaardi (1743–1809) looming, aga ka kuldaja juhtivate meistrite Christoffer Wilhelm Eckersbergi (1783–1853), Christen Schiellerup Købke (1810–1848), Jørgen Valentin Sonne (1801–1890) jt teosed. Erilise tähelepanu pälvib näitusel kunstnik, kelle teos sai näituse toimumise põhjuseks – Taani rahvusliku lipu legendaarset sündimise hetke kujutava maali autor Christian August Lorentzen (1749–1828). Lorentzeni maali „Legend Taani lipu Dannebrogi taevast alla langemisest Eestis Lindanise lahingu ajal 1219. aastal“ tunneb Taanis igaüks, kuid näitusel on see esitatud mitte ainult kui omamoodi patriootiliseks ikooniks kujunenud teos, vaid seda vaadatakse kunstniku sageli teravalt satiirilise ja poliitiliselt angažeeritud loomingu taustal. Kunsti ja eriti ajaloomaali roll inimeste teadvuse ja riiklike poliitikate suunaja või peegeldajana on üks olulisi näituse aspekte, mis teeb selle tänapäeva vaatajale mitte ainult huvitavaks ja harivaks, vaid ka aktuaalseks ja mõtlemapanevaks. Näitusega kaasneb ka eksponeeritud teoseid tutvustav kataloog.

Taani Riiklik Kunstimuuseum on üks mõjukamatest muuseumidest Taanis ning kuulub Euroopa olulisemate kunstimuuseumide hulka. Muuseumi kollektsiooni aluseks on Taani kuninglik kunstikogu, mida on alates muuseumi asutamisest 1896. aastal pidevalt täiendatud. Nii suurejoonelise näituse Eestisse toomine sai võimalikuks paljuski tänu varasemale Eesti Kunstimuuseumi ja Taani Riikliku Kunstimuuseumi koostöökogemusele, mis algas 2011. aastal näituseprojektiga „Bosch & Bruegel. Ühe maali neli jälge“ ja jätkus eelmisel aastal Michel Sittowi loomingu suurnäituse raames.

Näitus toimub koostöös Taani Riikliku Kunstimuuseumiga. Kuraator ja raamatu autor on kunstiteadlane Henrik Holm (Taani Riiklik Kunstimuuseum, näituse ja raamatu kujunduse tegi Liina Siib.

Näitus on avatud 13. oktoobrini 2019