„Näituse avamisega Tallinnas saab esmakordselt siinsel kontinendil näha Ameerika Loodusloomuuseumi käsitlust sellest, kuidas ja mida on suudetud seletada ookeanide kohta, mille pinnast on uuritud vaid kuni 15 protsenti. Läänemeri seevastu on üks maailma uuritumaid veekogusid ja nii sai Ameerika näituse täiendusena koos viie valdkonna teadlasega loodud ka meie kodumerd tutvustav väljapanek,“ rääkis Urmas Dresen. Ta lisas, et käesolev näitus on Eesti Meremuuseumi teine koostööprojekt Ameerika Loodusloomuuseumiga, mis on USA üks suurimaid muuseume.

John Sparks, Ameerika Loodusloomuuseumi ihtüoloogia osakonna ja näituse „Tundmatu ookean“ kuraator: „Nende kahe kümnendi jooksul, mil olen maailmamerd uurinud, hämmastun jätkuvalt oma mereteadlastest kolleegide leidlikkuse üle. Nad kasutavad ja kohandavad tehnoloogia viimast sõna, et jõuda avastusteni, millest varem vaid unistada saime. Näiteks alles hiljuti seletasime kolleegidega, kuidas avaldub merekaladel fluorestsents – nähtus, mille abil organismid imavad valgust, muundavad seda ja kiirgavad välja teise värvina.“

„Näituse külastajad saavad teada nii sellest uurimistööst kui ka paljust muust, kohates näitusel teadlasi, kes sõna otseses mõttes heidavad valgust meie maailmamere seninägematute piiride taha,” sõnas John Sparks Ameerika Loodusloomuuseumist.

Läänemerd tutvustav eestikeelne lasteraamat “Ümarmudil otsib kodu” on välja antud kirjastuse Tammerraamat ja Eesti Meremuuseumi koostöös. Autor Katrin Väljataga osaleb esitlusel 17. oktoobril kell 13.00. Raamatu on illustreerinud Anu Kalm.

Näituseprojekti raames sündinud väljaanne “Veealuse maailma õhtuõpik” on ilmunud koostöös kirjastusega Hea Lugu. Populaarteadusliku väljaande on koostanud Kirill Anjutin ning näituse “Läänemeri maailmameres” peakuraator Liisa Randmaa (Eesti Meremuuseum) ja kuraatorid Kalle-Mart Suuroja (Eesti Geoloogiateenistus), Kai Salm (Tallinna Tehnikaülikool), Arno Põllumäe (Tartu Ülikool) ja Vladimir Karpin (Veeteede Amet).

Näitus „Tundmatu ookean“ jääb Lennusadamas avatuks 25. aprillini 2021. Näitust „Läänemeri maailmameres“ saab vaadata 30. juunini 2021.