Näituse juhatas sisse kuraator Toomas Järveti vestlusring legendaarse briti fotograafi Ian Berry’ga, keda esindab maailma üks prestiižseim fotoagentuur Magnum Photos. Berry tutvus Juhan Kuusiga Lõuna-Aafrikas ajakirjandusele töötades. Mõlemad fotograafid on jäädvustanud Lõuna-Aafrika apartheidi režiimi ja selle lagunemist. Samuti on mõlema fotograafi töödes sügavaid fotolugusid sealse riigi inimestest ja elulolust. Tihti töötasid Ian ja Juhan õlg-õla kõrval, pakkudes üksteisele tuge kriitilistes olukordades. Nende fotodes võib leida ka mitmeid sarnasusi.

Ian Berry tunnustas vestluses Eesti juurtega fotograafi: “Kui pildistad kriitilistes situtsioonides, siis saad kohe aru, kes fotograafidest on kohal selleks, et edasi anda midagi sügavamat ja suuremat - Juhan Kuus oli just selline. Ta oli suurepärane fotograaf ja sõber, kelle suurepärane kohalike olude tundmine, kontaktid ja kavalus avasid ka mulle juurdepääsu raskesti ligipääsetavatele sündmustele või inimestele.”

Tänavu tähistab maailm 100. aastat inimõiguste eestvõitleja Nelson Mandela sünnist. Londonis on Nelson Mandelale pühendatud mitmeid näitusi ja üritusi. Juhan Kuusi fotonäituse avasõnades ütles Eesti suursaadik Suurbritannias Tiina Intelmann: “Käesolev näitus on heaks näiteks, et tänases Eestis on inimesed aina rohkem huvitumas ka teiste rahvaste ajaloost ja neile osaks saanud katsumustest”.

Näitus Londonis valmis koostöös Eesti suursaatkonnaga Londonis. Näituse teostumist toetasid Välisministeerium, Kultuuriministeerium ning Euroopa Komisjoni Londoni esindus. Erilised tänud Londoni saatkonna kultuurinõunikule Kersti Kirsile, Eesti Kunstimuuseumile ja Ikkun Creativile.

Näitus jääb 12 Star Gallery’s avatuks kuni 26.10.2018.