Näitus hõlmab kõiki olulisi teemavaldkondi Pirosmani loomingus: linnaelu ja tseremoniaalsed pidustused, eepiline maaelu, natüürmordid, loomade hingestatud kujutised, kaasaegsete ja ajalooliste isikute portreed. Pirosmani maalid eristuvad oma stiili ja maalitehnika poolest, samuti köidab nende siirus ning välise lihtsuse taga peituv sügavus ja tähendusrikkus, mis ühest küljest muutis teosed arusaadavaks lihtrahvast tellijale, teisalt aga mõjus ilmutusena 20. sajandi alguse uuenduslikus kunstis.

Tänapäeva käsitluste järgi on Pirosmani looming osa 20. sajandi alguse avangardist. Kunstniku eluajal ammutasid tema kunstist jõudu ja julgust noored Marc Chagall, Mihhail Larionov, Natalja Gontšarova ja Kazimir Malevitš. Hiljem on Pirosmaniga loomingulisse dialoogi astunud Pablo Picasso, tänapäeval aga Kiki Smith, Andro Wekua, Tadao Ando jt.

Eesti Kunstimuuseumi 100. aastapäeva puhul õnnestus saavutada kokkulepe Gruusia Rahvusliku Muinsuskaitseametiga Niko Pirosmani maalide toomiseks Eestisse. Enamik neist maalidest kuulub Mirzaani muuseumi püsiväljapanekusse, mida ei ole varem väljaspool muuseumit eksponeeritud. Näituse Kadrioru kunstimuuseumis juhatab sisse Pirosmani graafiline portree, mille on loonud Pablo Picasso Pariisis 1972. aastal.

Näituse korraldajad on Eesti Kunstimuuseum, Gruusia Rahvuslik Muinsuskaitseamet, Gruusia Rahvuslik Muuseum ja Gruusia Suursaatkond Eestis.

Näitusega kaasnevad publikuprogrammid:

23.03 kell 12 Loeng „Gruusia kultuuripärand ja uued tehnoloogiad: uurimine ja säilitamine“; Tamar Meliva, Gruusia Rahvusliku Muinsuskaitseameti UNESCO ja rahvusvaheliste suhete osakond

23.–24.03 kell 13 Pirosmani töötoad lastele ja noortele Gruusia kunstnike juhendamisel inglise ja eesti keeles

kell 16 vene keeles

24.03 kell 15 Kuraatoriekskursioon eesti keeles

24.03 kell 17 Kuraatoriekskursioon vene keeles

Kuraator on Aleksandra Murre, kujundaja Peeter Laurits.