Filmidiiva jäi Läti tolli kinni antiikikoonide ületoomise pärast

Eile saabus Tallinna itaalia filmidiiva Gina Lollobrigida (71). Tallinna filmifestivali aukülalisel on kavas esitleda oma filmide retrospektiivi. Ka loodab diiva tutvuda Eestiga ning täiendada oma antiikesemete kollektsiooni. Südapäeval eralennukiga Tallinna lennuväljal maandunud staar võttis vastu lillekimbu filmifestivali korraldajatelt Hannes ja Renita Lintropilt. Hilinemise pärast vabandanud filmitäht pillas paar halvustavat repliiki Läti tollitöötajate aadressil, kes pidasid Lollobrigida kinni antiikikoonide ja maalide üle piiri toomise pärast. “Minult nõuti tohutut summat, kuigi väljavedamisluba oli olemas,” kurjustas Lollobrigida.

Tibukollases kasukas Gina Lollobrigida leebus aga kohe, andes lennujaamas spontaanse pressikonverentsi. Ta rääkis lühidalt oma filmikarjääri algusest 1940-ndate lõpus, kunagisest sõprusest rivaalide Brigitte Bardot’ga ja Claudia Cardinalega, tänapäeva filmitööstusest ning oma hobidest – fotograafiast ja skulptuurist.

1950-ndate Itaalia kaubamärk

Gina Lollobrigida kirg fotograafia vastu on üldteada ja ka tunnustust leidnud – tema fotosid on kogutud eri albumitesse. Ka Eestisse võttis täht fotokaamera kaasa, et siit endale mõned piltsuveniirid mälestuseks teha.

Lollobrigida peatub koos oma saatjatega Palace’i hotellis. Eilse päeva sisustas staar Tallinna vanalinna antiigipoodide külastamisega, tänane päev kulub tähel ajakirjandusega suhtlemisele. Homme on aukülaline hõivatud festivali avaüritustega. Homme keskpäeval juhatab Gina Lollobrigida Sõpruse kinos sisse oma filmide retrospektiivi, tema filmid on ühtlasi esimesed Tallinna filmifestivalil linastuvad filmid. Õhtul osaleb Lollobrigida festivali avamisel, tagasi koju Itaaliasse lendab täht reede varahommikul.

Fidel Castro sõbratar

Lollobrigida retrospektiivi avafilmina linastub homme 1956. aastal Hollywoodis valminud “Trapets”, kus mängivad ka Burt Lancaster ja Tony Curtis. 1954 Itaalias valminud “Roomlannas” mängib Gina Lollobrigida noort ja kaunist naist, kellel on keerulised suhted oma ema ja mitme austajaga.

Laupäeval linastub komöödia “Buona Sera, mrs Cambpell” (1969), pühapäeval “Leib, armastus ja fantaasia” (1953), kus Lollobrigida mängib särtsakat kaunitari, kes püüab võimumehe tähelepanu.

Gina Lollobrigida täht säras kõige heledamalt viiekümnendatel aastatel. 70 filmis mänginud ja Itaalia seksisümboliks tituleeritud näitlejanna on teinud stsenaristi, reÏissööri ja produtsendina kaks dokumentaalfilmi “Le Filipine” (1972) ja “Fideli portree” (1975). Viimases räägib ta oma heast sõbrast kuuba juhist Fidel Castrost. Türannist riigijuhi ja kauni näitlejanna omavahelised suhted keerutasid omal ajal palju furoori üles.

1970-ndatel Lollobrigida näitlejakuulsus tuhmus, järgmisel kümnendil kadus ta peaaegu täiesti ekraanilt. Ta tegi kaasa veel mõnes telefilmis ja seriaalis. Neist tuntum on seebiseriaal “Falcon Crest”.