Nagu selgub, viibib Eestis filmivõtetel Kasahstani režissöör Rustem Abdrašov, kes teeb siin filmi riigi autoritaarse liidri Nursultan Nazarbajevi nooruspõlvest. Filmi Eesti-poolse konsultandi Juhan Saul Grossi sõnul otsisid Abdrašov ja produtsent Arman Assenov sobilikku kohta, kus võtta üles noore Nursultani ja kosmonaut Juri Gagarini kohtumine Helsingi laevas.

Gross pakkus välja parvlaeva Ofelia ja seda vaatama tulnud filmitegijad avastasid, et Haapsalu tsaariaegne jaamahoone sobib nende eesmärkidega suurepäraselt. Sellepärast oligi perroon eile ja üleeile rahvast täis, nende kohal katusel aga seisid Noarootsi pritsimehed ja tekitasid voolikutega vihma muljet.

„See, mida täna [eile] filmitakse, on sisuliselt filmi algus, kus näidatakse, kuidas Nazarbajev oma esimesest armastatust ilma jääb,” selgitab Gross. „Kasahhid tulid siia otse Moskvast, esmaspäeval lähevad nad edasi Ukrainasse – ehtsasse Dneprodzeržinskisse.”

Tegemist on juba teise filmiga Nazarbajevi elulugu käsitlevast triloogiast „Juhi teekond” ja Grossi sõnul on lootust, et ka kolmanda puhul võetakse kampa Eesti produktsioonitiim. „Kasahhid on kogu tehnikapoolega väga rahul,” kinnitab Gross. „Neil endal on kaasas ainult näitlejad ja helimees, kogu raskevedu on meie kanda.”