Uues idioodi-filmis "Mifune" on Põhjamaade filmi rõhuv naturaalsus sõlmitud kokku õhkutõstetud elujaatavusega. See räiguse ja lääguse sümbioos üllatab.

Tegelasteks on idioodid ja prostituudid. Nagu ühes heaoluühiskonna probleeme urgitsevas linateoses ikka. Vägistatakse, öögitakse, pannakse psühhoterrorit. Prostituut pissib vaibale, idioot jookseb püksid rebadel ringi.

Lõpuks jõutakse aga õpetussõnadeni: kõik me igatseme lähedaste tähelepanu, aga selle püüdmiseks ei tohi sigadusi teha, hoopis hoida tuleb lähedasi. Lisaks vihje sellele, et idioodist tegelane on seotud ufodega.

Oma mineviku maha salanud maapoiss Kresten on Kopenhaagenis oma karjääri lõpuks jooksma saanud: kosinud tööandja tütre. Pulmaööl heliseb telefon teatega, et Kresteni isa on surnud ja idioodist vend Rud vajab hooldajat.

Pärast kümneaastast eemalolekut saabub kadunud poeg räämas isatallu. Palkab majahoidjaks Liva, kes oma prostituudi mineviku maha salgab ja kellel on omakorda kõurikust väikevend. Maamajas kohtuvad neli üsna banaalset tegelastüüpi, neliku vahel kujunevad suhted, tõuked-tõmbumised on aga huvitavalt pingestuvaks mängitud.

Berliini festivalil Hõbekaru teeninud filmi põhjana on tunda tugevalt läbikirjutatud stsenaarium, kus lugu ise võib tunduda naiivne, aga iga sündmus on võimsalt paigas, kasvades välja eelmisest.

Näiteks iseenesest tülgastav-tüüpilised "vägistamiste" pildid mõjuvad tüütult, aga näitavad hästi, kuidas külaühiskonnas üks samm tingib teise.

Jesper Asholt vaimust vaese venna Rudi rollis tembutab ringi kui parimais aastais Karlsson, olles samas saadik paremast ilmast. Krestenit ja Livat mängivad Anders W. Berthelsen ja Iben Hjejle jätkavad taani elulähedaselt ilmetute tüüpide rida, lisades oma tegelastele siiski ka mingi kangelaslikkuse paiste.

"Mifune" põhjal võiks arvata, et Põhjamaade film on teda maailma viinud räiguse laineharjal ära käinud, ja tulekul on ilutsemise aeg.

Varem traditsioonilisi jutustusi teinud taanlane Søren Krag-Jacobsen (1947) on "Mifunega" ühinenud oma kuulsate nooremate kaasmaalaste Lars von Trieri ja Thomas Vinterbergi filmimanifestiga "Dogma 95" ja selle kümne kasinusvande-ga.

Olgugi et ma ei kuulu nende vaatajate hulka, kes otsiks kinosaalis ängi, aga Lars von Trieri "Idioodid" oma puhtas ängis mõjus tuumakamalt kui see taani "Forrest Gump".

MIFUNE

(Taani/Rootsi 1999)

Stsenarist ja rezhissöör: Søren Kragh-Jacobsen

Osades: Anders W. Berthelsen, Iben Hjejle, Jesper Asholt jt

Tallinna Kinomajas