Dublini tipphetk: iiri rockmuusika lipulaeva U2 liidrile Bonole (paremal) maailma parandamise eest määratud Free Your Mind auhinnale lisas topeltväärtust see, et üleandjaks oli elav legend Mick Jagger ise.REUTERS

Euroopa Music Televisioni aastaauhindade jagamisel tegi puhta töö teismeliste uus ebajumal Britney Spears (17), kellel tuli nelja- päeva õhtul Dublinis Point Theatre` lavale tõusta koguni nelja auhinnakuju järele.

Kahe miljoni televaataja hääletustulemustes peegeldus tänavu eriti selgelt MTV sihtgrupi – teismeliste maitse. Aasta algul pinnale kerkinud ameerika koolitüdruk võitis jõuliseima läbimurde auhinna kõrval ka tiitlid parima popartisti ning parima laulu kategoorias esiksingli "Baby One More Time" eest. Videoklipp koolivahetunni tantsingust täidab ka eesti telekanalite soovikontserte.

Vähe sellest, Spears krooniti ka aasta parimaks naislauljaks, kusjuures konkurentsis Geri Halliwelli, Lauryn Hilli, Whitney Houstoni ja mulluse kuninganna Madonna endaga!

Houston sai siiski revanshi parima rütmibluusi artistina, "seljatades" oma põhirivaali Mariah Carey. Viimase albumiga on Houston lahti rebinud ameerikalikust jäisevõitu perfektsionismist ning liikunud elusama improvisatsiooni poole.

Poistebände nagu kirjuid koeri

Teismeliste maitse andis tooni ka teistes auhinnakategooriates. Kui mullu ulatas meister George Michael parima meeslaulja auhinna Robbie Williamsile, siis tänavu jäeti mõlemad üllatuseks noore mustanahalise räpartisti Will Smithi selja taha.

Endiselt käib parnassil kõige tihedam rebimine poisteviiskute vahel. Senistele puntide – Boyzone, Backstreet Boys, 5ive – kõrval püüab tüdrukute silmi nüüd ka Westlife.

Au jagunes vennalikult kahe põhirivaali vahel: ameeriklaste Backstreet Boys sai parima ansambli tiitli, iiri Boyzone parima albumi tiitli. (Olgugi et "By Request" on kogumik, mitte originaalalbum.) Lisaks sai Boyzone ka briti maitse preemia.

Tänavu Dublinisse jõudnud galaõhtu täitiski oma ülesande ka iirlaste rahvuslikku enesetunnet tõstva üritusena, suure ülistuslauluna Iirile kui muusikasaarele.

Õhtut juhtis Boyzone i liider Ronan Keating. Algul tundus, et BoyzoneÕile endale jääb vaid au olla auhinnakandidaat. Auhinnad läksid Boyzone ist mööda üsna mitmes kategoorias. Kui iiri poisid lõpuks võitjamikrofoni juurde said, pääses joovastus laval ja saalis paisu tagant. Kõlasid marurahvuslikuseni paisuvad karjed "Iiri on maailmakaardil!" Eestlastena võisime end taas kord iirlastes ära tunda: väikerahvastele loeb iga medal rohkem.

Õhtu kulminatsiooniks sai aga Free Your Mind Awardi üleandmine iiri rockmuusika lipulaeva U2 liidrile Bonole.

Maailmaparandaja auhind läks Iirimaale

Tavapäraselt andsid auhindu kätte tänased vaprad ja ilusad nagu Geri Halliwall ekstravagantses kleidis või siis viimane James Bond – Pierce Brosnan, ent Bono kiituseks pidas pika austuskõne rocki elav legend Mick Jagger ise.

Globaalse mõõtme lisas ÜRO peasekretäri Kofi Annani tänupöördumine. Sisuliselt oli see maailmaparandamise eest rockmuusikule antud auhind otsekui elutöö-Oscar.

Kui esinejate rivis astus lavale iiri ilusate õdede ansambel The Corrs sai veel kord näidatud tõde, et Iiri saarel jagub lauljaid igale ruutmeetrile.

Iiri korralduses võitis kokkuvõttes võrdsus ja vendlus. Otsekui järgnenud Britney-pilgari pärast ette vabandades avas õhtu rockisaurus Iggy Pop. Käredamaid värve lisas ka Puff Daddy ning kahetunnise glamuuripeo lõpetanud Marlyn Mansoni esinemine.

Nii et teismelistele anti mis teismeliste kohus ja vanale rockipõlvkonnale mis nende kohus.

MTV muusikaauhinnad 1999

Meeslaulja: Will Smith

Naislaulja: Britney Spears

Läbimurre: Britney Spears

Ansambel: Backstreet Boys

Rütmibluus: Whitney Houston

Pop: Britney Spears

Hip-hop: Eminem

Tantsumuusika: Fatboy Slim

Rock: The Offspring

Parim album: Boyzone – By Request

Parim laul: Britney Spears – Baby One More Time

Parim video: Blur – Coffee And TV

Free Your Mind auhind: Bono

Suurbritannia ja Iirimaa auhind: Boyzone

Põhjamaade auhind: Lene Malin

Saksamaa auhind: Xavier Naidoo

Itaalia auhind: Elio e le storie tese