Detsembri avanädalal toimub Tallinnas II “Pimedate ööde” filmifestival. Nagu möödunud aastal on ka tänavu kesksel kohal Põhjamaade filmiprogramm, lisaks näidatakse Hongkongi, Iisraeli, Iraani, Kanada ja mitmete Euroopa maade parimaid linateoseid. Kokku linastub üle neljakümne filmi. “Pimedate ööde” festivaliga ja Tallinna rahvusvahelise filmifestivaliga on meie filmipublik ära näinud viimase kahe aasta filmide paremiku,” ütleb “Pimedate ööde” festivali üks korraldaja Jaak Lõhmus.

Põhjamaade filmiprogrammis saab tutvuda tosina mullu festivalidel ilma teinud mängufilmi ja mitmete dokumentaalfilmidega. Kavas on rootsi-soome reÏissööri Jorn Dönneri retrospektiiv ja saksa dokumentaalfilmilooja Leni Riefenstahli töid.

Linastub eesti päritolu reÏissööri Lena Koppeli film “Tõe hetked”, mille valmimisel osales Eesti filmistuudio Allfilm. Eesti näitlejatest mängib filmis Jaan Tätte, naispeaosas on eesti päritolu Lena Endre.

Parimatest Taani filmidest näeb “Laineid murdes” reÏissööri Lars von Trieri uut linateost “Idioodid” ning Cannes’is Ïürii eripreemia võitnud Thomas Vitenbergi “Perekonnapidu”.

Näidatakse ka 1993. aastal Soomes valminud Ilkka Järvilaturi filmi “Tallinn pimeduses”, kus eestlastest mängivad Ivo Uukkivi, Väino Laes, Jüri Järvet ja Peeter Oja.

Festivalil linastuvad 1997. aastal Cannes’is Kuldse Palmioksa võitnud Iraani reÏissööri Abbas Kiarostami “Kirsi maitse” ning Suurbritannia ja Jugoslaavia koostööna valminud, Veneetsia filmifestivalil Hõbelõvi võitnud Emir Kusturica “Must kass, valge kass”.

Dokumentaalfilmidest pälvib tähelepanu Rootsis tehtud Gunnar Bergdahli “Bergmani hääl”, mis sisaldab 87-minutilist vestlust kuulsa reÏissööriga.

Festivali külalisteks on lubanud tulla reÏissöör, produtsent, literaat ja Soome Europarlamendi saadik Jörn Donner. Naaberriigist tulevad veel reÏissöörid Claes Olsson ja Pirjo Honkasalo. Venemaalt saabuvad reÏissöörid Vadim Abdrashitov ja Aleksandr Bashirov.

Pilet ei maksa ühelgi seansil üle neljakümne krooni, üliõpilastele, filmitudengitele, pensionäridele ja ajateenijatele tehakse soodustusi. Filme näidatakse Tallinna Kinomajas, Sakala kultuurikeskuse kahes saalis, kinos Sõprus, Von Krahli teatrisja Vene kultuurikeskuses. Festivali klubiks saab Von Krahli teatri baar. Sõpruses toimuvad südaöised seansid.

Erinevalt Tallinna rahvusvahelisest filmifestivalist puudub pimedate ööde festivalil võistlusprogramm, viimasel päeval tehakse teatavaks publiku ja eesti filmiajakirjanike lemmikud. “Mõlemal festivalil on erinev profiil, meil pole staare ja glamuuri ning ei panda erilist rõhku punasele vaibale,” ütleb Lõhmus.