Roomlaste võitlusest keldi barbaritega Šotimaa mägedes jutustavas filmis pole eriti Hollywoodile omast messiaanlikku tõsidust, kus vaatajad püütakse panna samastuma valge anglosaksi jaoks arusaadava kultuuri kandjatega ja mis tahes võitlust serveeritakse kui valguse viimast taplust pimedusega.

„Tsentuurio” on poliitiliselt korrektne. Ärgu see siin kõlagu kiitusena, sest kunsti ja poliitilise korrektsuse vahel võrdelist seost pole. Igatahes pole keldi hõimu piktide esindajad näidatud mingite monstrumitena. Pigem tunnistab film nende õigust oma maad kaitsta.

Huvitavad peaosalised

Lisaks kergele ajalootunnile Rooma ajal Briti saartel toimunu kohta pakub film huvitavaid kangelasi. Teos on üles ehitatud kui Rooma leegionäri Quintus Diase (Michael Fassbender) ja metsiku pikti naissõdalase Etaini (Olga Kurilenko) duell. Mõlemad peaosalisi kehastanud näitlejad on tõusvad tähed ja loodud rollid täitsa põnevad neis raamides, mida selline ajalooline seiklusfilm pakub. Kauni fuuria juures on leitud veel kaval võte, Etaini keele kiskusid Rooma sõdurid välja oma tapatöö käigus. Nii ei pidanud modellist näitlejaks saanud võluv ukrainlanna rääkima ja sai kasutada trumpe, mis tal loomu poolest käes.

Film lõpeb peategelase Quintuse pääsemisega. Ta jääb ellu. Ent impeerium tõmbub tagasi. Aga filmi lõpplahenduses ei jää kõlama mitte tsivilisatsiooni ja kultuuri kokkukukkumine, vaid hoopis pisike elujaatus.

See filmis teise plaanina pidevalt jooksev teema tsivilisatsiooni võitlusest barbaritega on välja timmitud selliseks, et kisub vägisi mõtte Afganistani peale. Kuidas seal küll läheb? Mitte et film vastuseid pakuks, kuid tekib kahtlus, et seda tehes on tegijate mõtted ekselnud ka Afganistani mägedes, kus pole seda rohelise rohu ja lume ilu, mis Šotimaa nõlvadel. 

Film

Tsentuurio

Suurbritannia, Prantsusmaa 2010

•• Stsenarist ja lavastaja Neil Marshall

•• Osades Michael Fassbender, Dominic West, Olga Kurilenko, David Morrissey

•• Linastub CC Plazas