Endel Valk-Falk alustas laia tööpõllu kündmist Tartu Nahkgalanteriikombinaadi Linda peakunstnikuna 1958. aastal. Seejärel töötas Valk-Falk Tartu Ülikooli Raamatukogu hügieeni- ja restaureerimisosakonna juhatajana, olles osakonna rajajaks. 1968. aastast oli ta Eesti Restauraatorite Ühingu esimees, 1975. aastast Kunstimuuseumi osakonnajuhataja ja direktori asetäitja restaureerimise alal ning 1986. aastast Vabariikliku Restaureerimiskeskuse direktor. Sealt edasi asus Endel Valk-Falk 1988. aastal Ennistuskoja KANUT direktoriks ja 1995. aastal Eesti Akadeemilise Raamatukogu köiteuunikumide restaureerimise sektori juhatajaks.

1997. aastal kaitses ta kunstiteaduse magistri väitekirja teemal "Eduard Taska ja Eesti köitekunst". Aastatel 2000–2001 oli ta õppejõud Tartu Kunstikoolis ning aastatel 2001–2007 professor Tartu Kõrgemas Kunstikoolis Pallas. 2001. aastal omistati Endel Valk-Falk´ile Valgetähe IV klassi teenetemärk.

Endel Valk-Falk oli innustunud ja uudishimulik kunstnik, uurija, kirjutaja ning katsetaja. Tema valdkonda mahtus kõik, mis oli seotud naha kui materjaliga, alates jalatsitest lõpetades köiteuunikumidega, mida ta tundis peensusteni nii teoorias kui praktikas. Ta on loonud albumeid, raamatuköiteid ning külalisraamatuid, püüdes neis elustada vanu nahatehnikaid. Valk-Falk on koostanud oskussõnastikke, rikastanud köitetehnika sõnavara ning loonud kreeka-slaavi köite restaureerimismetoodika. Tema sulest on ilmunud mitmeid uurimusi, millest olulisim on Eduard Taska käsitlus.

Kolleegid mäletavad teda muheda jutuvestja ja eksperimenteerija, aga ka paeluva akvarellisti-etnograafina, kes sundimatul moel annetas omi töid kingiks austajate vahel. Tähelepanuväärne oli tema vääramatult väärikas akadeemiline hoiak ja kollegiaalsus õpetaja ja õppejõuna, tema terane muigvel leebus, millega ta ikka heldel meelel jagas tarkust ja oskusi. Oma mitmekülgsuses oli Endel Valk-Falk pühendunud ja piiridele püüdlev humanitaar.

Maarja Undusk

Endel Valk-Falk´i ärasaatmine toimub 25. septembril Tartu Krematooriumis, kell 13.00 (Jaama tn. 122).

Eesti Kunstnike Liit

Eesti Nahakunstnike Liit

Eesti Kultuuriministeerium

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum