Rahvusooperi Estonia nõukogu esimees Arne Mikk sai kurva teate pikaaegse kolleegi Mati Palmi lahkumisest Viinis. „Elu on väga ootamatu. Olen praegu Austria pealinnas, kus Mati Palm sai esimese tähelepanu rahvusvahelisel lauljate võistlusel. Eile (pühapäeval – toim) kohtusin vana sõbra ja kolleegi Jevgeni Nesterenkoga, meenutasime „Boriss Godunovi” ja „Attila” etendusi Tallinnas ja Pariisis. Nesterenko meenutas, kui tore oli koos Teo Maiste ja Mati Palmiga ooperit teha, toonane suur kollegiaalne toetus ja küünarnukitunne on olnud ühed elu tipphetked ka tema jaoks. Kui täna hommikul sain Mati surmateate, helistasin Nesterenkole uuesti ja ütlesin, et Boriss Godunov sureb küll laval ja näitleja jääb ellu, aga vahel on teisiti. Sügav tänutunne ja kaastunne perekonnale!”

Miku sõnul oli Estonias pikk periood, kus just Mati Palm ja Teo Maiste kandsid basside koormat. „Meie kõrval olid Tiit Kuusik, Georg Ots ja paljud teised. Inimene lahkub, aga kunst, mida ta on teinud ja hästi teinud, elab üle ka surma. Ikkagi on ootamatu ja kurb sellist teadet saada.”

Palmil oli roll ka eelmisel reedel Draamateatris esietendunud „Metsa fortes”, nüüd jääb see dublandile. Teatrist öeldi, et Palm oli proovidest juba mõnda aega eemal, kuid loodeti, et ehk ta tervis paraneb sügisesteks etendusteks...

Mati Palm sündis 13. jaanuaril 1942. Kolleegid meenutavad järelehüüdes, et Palm on oma loometeed iseloomustades nimetanud ooperikunsti oma südametunnistuseks, oratooriumi oma armastuseks ja kammerlaulu oma hobiks. Tänu sellele on ta võrdse eduga esinenud ooperilavadel, kontserdi- ja kammersaalides. Alates 1967. aastast on Mati Palmi lauljatee olnud seotud Estonia teatriga. Selle aja jooksul on tema repertuaaripagas kasvanud mahukaks, sisaldades üle 80 eriilmelise rolli. Enim tõusevad neist esile Verdi ajalooliste tegelaste tõlgendused Attila, Filipp II ja Zaccaria, samuti sügavad ja väljendusrikkad rollid Mussorgski ja Tšaikovski ooperites: Boriss ja Pimen, Gremin, René ja Ivan Hovanski.