JUULI

“Elevandi kõrts”
Seitsmest pildist koosnev ajamäng, kus neli näitlejat (Tõnu Oja, Terje Pennie, Katariina Ratasepp ja Märt Koik) kehastavad rohkem ligemale kahtkümmet erinevat tegelast läbi erinevate ajastute.
Autor ja lavastaja on Gerda Kordemets
Esietendus: 1. juulil Jäneda Pullitalliteatris

"Lootuskiir pimeduses"
Meie eakate tegelaste eksistentsikriis ühelt poolt ja sotsiaalne hüljatus teiselt poolt asetavad nad olukorda, kus nad peavad otsustama – kas me tahame tulevikku? Kas meil on tulevikku? Kas minna hukule vastu või teha seda, mida nad on teinud terve elu – võidelda oma olemasolu eest.
Ja nad võitlevad.
Lavastaja Vilja Nyholm-Palm, osades Ene Järvis, Kersti Kreismann, Mari Lill, Elle Kull, Ines Aru, Sandra Ashilevi, Viktor Leševits.
Alates 1. juulist Saku vallas Üksnurme külas Rehe küünis

"Sada sekundit südaööni"
Musta Kasti ja Edward von Lõnguse koostöölavastus, mis esietendub ühes Lõnguse esimese isikunäituse avamisega Tallinnas. Lavastuse alusmaterjal kombineerib kunstniku töid ja Johannese nägemusi Uue Testamendi ilmutusraamatust. Et Lõnguse ideeks on luua oma töödest äraspidine pühakoda tarbimiskultusele, sisustab Must Kast selle koja rituaalse lavastusega, mis mängib sama temaatikaga. Lavastus on irooniline tarbimiskultuuri pühitsus, mida ei sega sadade teadlaste ennustused maailmalõpust.
Lavastaja/dramaturg Kaija M Kalvet, laval Kaarel Targo, Birgit Landberg, Laura Niils, Karl Edgar Tammi, Agur Seim, Mariann Tammaru, Kristian Põldma, Jaanika Tammaru.
Esietendus 2. juulil Ülemiste Citys Tallinnas (Sepapaja 10).

“Kirvetüü”
Sel suvel mängib Vanemuise taas möödunud hooaja menukat suvelavastust, Ott Kiluski “tumedat lugu 1990ndate Setumaalt ehk „Kirvetüüd“, mille on lavastanud Ain Mäeots.
Osades: Osades Andres Mähar, Mait Malmsten (Draamateater), Ott Sepp, Veiko Porkanen, Liina Tennosaar, Ain Mäeots jt
3.-12. juulil Vanemuise suvelaval Kammivabriku sündmuskeskuses Tartus (Teguri tn 28a)

“Agulihärrad. Sõnalis-muusikalised vested inimloomuse ainetel”
"Agulihärrad" on lustakas kontsert-etendus, mille autorid on saanud inspiratsiooni 1930. aastatest, mil Eesti Wabariigi pealinnas oli piir teatri ja restorani vahel üpriski hägune, sest pärast õhtuse etenduse lõppu suundusid nii mõnedki armastatud näitlejad populaarsetesse lokaalidesse
Dramaturg ja lavastaja Diana Leesalu, laval Argo Aadli ja Indrek Ojari.
Esietendus 3. juulil Põlvamaal Mooste folgikojas

"Mina olin siin"
Audio-kinesteetiline installatsioon 12 käele. Lavastus nii füüsilisest kui ka vaimsest puudutustest ning selle vastuvõtust. Idee autor Olga Zitluhina leiab, et elu möödub väga kiiresti ja küsib, kas jõuame selle jooksul kedagi päriselt puudutada või oleme kontaktis ainult puuteekraanidega?
Koreograafia: Olga Zitluhina (Läti) ja tantsijad
Tantsijad: Richard Beljohin, Simo Kruusement, Argo Liik, Tiina Ollesk, Olga Privis, Helen Reitsnik.
Valgusmeister: Ants Kurist
Kadrioru Kunstimuuseumis 7. ja 10. juulil

“Mäng”
Udune sügisõhtu vanas Inglismaa häärberis. Kuulus põnevuskirjanik on külla kutsunud oma abikaasa noore armukese. Peremees, kes armastab kavalat mängu ja ülepakutud teatraalsust hakkab külalist veenma, et too rööviks naise juveelid…
Näidendi Kellerteatri versiooni toovad lavale Vahur ja Britt Urbla Keller. Laval Meelis Kubo ja Andres Roosileht (NUKU).
Esietendus 9. juulil Kellerteatris (Tallinn, Uus 37).

"Õnnelik tund"
Jaan Tätte komöödias mängivad Andrus Vaarik, Liis Lass ja Argo Aadli Tallinna Linnateatrist, Kersti Tombak, Nils Mattias Steinberg (Teater Endla) ja Jessica Agneta Kari.
Alates 9. juulist Jäneda Pullitalliteatris

"Henrik Normanni uskumatud seiklused New Yorgis"
Hendrik Normanni poolt Broadwayl kirja pandud tekst põhineb tõestisündinud lool. Pärast äpardusi lennujaamas, kummalisi intsidente lennukis ja konflikte vastuvõtulauas ei oleks ta eales uskunud, et visiit New Yorki saab edasi veel ainult hullemaks minna. Enam ei jäänud muud üle, kui kõik üles kirjutada.
Autor-näitleja: Henrik Norman
9. juulil Pärnus turu turuplatsil

"Kadri"
Muusikaline koguperelavastus Silvia Rannamaa menuka noortejutustuse ainetel. Teismeline Kadri väljapääsu alaväärsusest, kiusamisest, kehvadest oludest ning igatseb oma kaotatud vanemate armastust ja hoolitsust. „Kadri“ on lugu eneseleidmisest, muutumisest inetust pardipojast unistuste luigeks, hallist hiirekesest printsessiks.
Lavastaja Andres Dvinjaninov, mängivad Leila Säälik, Marika Barabanštšikova, Külliki Saldre, Riho Kütsar, Ella Cecilia Claesson jt.
Alates 14. juulist Tartus Staadioni tn 48 hoovis

“Tema taevaliku Õnneküla potitehas”
Peet Vallaku novell "Epp Pillapardi Punjaba potitehas" inspireeris läti lavastajat Lauris Gundarsit nii, et ta kirjutas sellest oma versiooni "Tema taevaliku Õnneküla potitehas”.
Lavastaja Anne Velt, osades Katrin Valkna, Pääru Oja, Tarvo Sõmer. Teater: Ajateater.
Esietendus 15. juulil Lääne-Harjumaal Ohtu mõisa tallihoones

"Suudlused"
Lavastus Jay D. Hanagan "First Kisses" ainetel. On 1958. aasta kevad, täis rõõmu, lapsemeelt ning avastusi. Meie loo kangelased John ja Mary on oma esimesel kohtumisel 11-aastased. Sellest kohtumisest saab alguse siiras, vaimukas ning südantsoojendav armastuslugu, mis on tänaseks kestnud üle kuuekümne aasta.
Lavastaja Algis Astmäe, osades Anne-Mai Tevahi ja Karl Edgar Tammi.
Alates 15. juulist Tartus Laulupeomuuseumi sisehoovis.

"Keisri usk"
Henrik Visnapuu senimängimata näidend „Keisri usk" (1939) räägib Eesti taluelanike keerulistest valikutest aastal 1845, mil raske aja üleelamiseks loodeti abi saada usuvahetusest. Kavandatud esmalavastus keelati poliitilistel põhjustel ära. Käsikiri säilis teatri- ja muusikamuuseumi arhiivis, kuni jõudis autori 130. sünniaastapäeva tuultes draama ajaloolisse tegevuspaika Luunjasse.
2020. aastal lavastab näidendi Luunja Kultuuri- ja Vabaajakeskuses Raivo Trass.
Osades: Garmen Tabor, Eva Püssa, Katrin Kalma, Merilin Kirbits, Karmen Saar / Loone-Ly Lempu, Nero Urke, Raimo Pass, Ivo Eensalu, Janek Joost, Rauno Kaibiainen, Tarvo Krall, Enn Lillemets, Erik Ruus, Jaanus Tepomees, Aivar Jõgar, Harti Kiveste, Toomas Liivamägi, Andrus Novoseltsev, Karl Martin Vahejõe
Alates 15. juulist Luunja Kultuuri- ja vabaajakeskuses Tartumaal.

“Jutt jumala õige”
See Miina Piiri näidend on südantsoojendav lugu kõige isiklikematest tunnetest, headusest ja kurjusest ning üksindusest. Või hoopis sõprusest?
Lavastaja: Jaanus Nuutre, osades Harry Kõrvits.
Esietendus 18. juulil Lääne-Virumaal Haljala vallas Vainupea kabelis

“Oh jumal”
Alates 22. juulist mängib Draamateater Viinistu kabelis talvel esietendunud lavastust “Oh jumal”. Intelligentset huumorit täis näitemäng, mille keskmes on psühholoog nimega Ingel. Autor on Iisraeli näitekirjanik Anat Gov ning näidendi on heebrea keelest tõlkinud Margus Alver.
Lavastaja Mehis Pihla, osades Ain Lutsepp, Harriet Toompere ja Franz Malmsten (külalisena).

“Õitsev meri”
Kuressaare teater mängib suvelavastust “Õitev meri”. August Mälk jutustab kirgliku ning liigutava loo noore inimese armastusest, elukarastusest ja eneseleidmisest.
Lavastaja: Madis Kalmet. Osades: Loviise Kapper, Grete Jürgenson, Jaune Kimmel, Elar Vahter Piret Rauk, Andres Raag, Arvi Mägi, Kiiri Tamm, Tanel Ting, Markus Habakukk, Jürgen Gansen jt.
Esietendus 24. juulil Mihkli talumuuseumi õuel Vikil

"Jaanituli"
Lugu kahest Ida-Võrumaa vennast, kes on otsustanud oma saatust muuta, sest pruut ja vend tahavad hoolitsetud saada. Nad tahavad saada õnnelikuks, korteri ukse taga on elu selgem ja õhk värskem. Aga kus on elupäästev võti, mis avab ukse? Lavastus on Rünno Saaremäe näidendi "Jaanituli" võromaine tõlgendus.
Lavastaja Tarmo Tagamets (Rakvere Teater), osades Imre Õunapuu (Rakvere Teater), Agu Trolla, Paula Solvak, Silvi Jansons.
Esietendus 24. juulil Võrumaal Navi külas Tamme talus.

“Isamaa pääsukesed”
Alates 24. juulist näeb Viinistu katlamajas Draamateatri menulavastust, Andrus Kivirähki "Isamaa pääsukesi”. Eesti Vabariik saab 100-aastaseks ja sel puhul otsustab näitering "Virmaline" tuua lavale Vabadussõjale pühendatud muusikali "Isamaa pääsukesed". Paraku pole Eesti elu saja aasta jooksul kuigi palju muutunud
Lavastaja Priit Pedajas, osades Ülle Kaljuste, Marta Laan, Viire Valdma, Maria Klenskaja, Ester Pajusoo, Teele Pärn, Tiit Sukk jt.

“Juudit”
Tammsaare piiblilegendist lähtuva näidendi „Juudit” teemad on võimuiha, sõda, kirg, armastus, ebaõnnestumise hirm… Miks Juudit tapab Olovernese, keda ta kirglikult armastab?
Lavastaja: Airat Abusakhmanov. Osades: Riina Maidre, Üllar Saaremäe, Elina Reinold, Kristo Viiding, Markus Truup ja Raimo Pass.
Alates 27. juulist Tallinna Püha Katariina Kirikus

"Aiapäkapikk"
Tegemist on kummastava armastuslooga ehitamisest. Loo keskmes on salapärane Aiapäkapikk (Ragnar Uustal), kes jagab oma isikliku raadiosaate GnoomFM kaudu äraspidiseid juhiseid, kuidas ehitada tuleks, ning valib muusikat, mille rütmis tantsijad (Joonas Tagel, Kaisa Kattai, Valeria Januškevitš, Arolin Raudva) ehitama peaks. Nõnda kujuneb müütilisest kangelasest hoopis triksterlik diktaator, kes on varjatud groteskse maski taha. Lavastus võtab luubi alla ühiskondliku edasipürgimise ning levinud mõttemustrid. Lavastaja on Kadri Sirel
Esietendus 30. juulil Telliskivi Loomelinnakus Sõltumatu Tantsu Lava ja Fotografiska tagahoovis.

“Vana klaver ehk Suusabaasis on tantsupidu”
Muusikal kunagise estraadikuninga Kalmer Tennosaare värvikast elust. Lugu lihtsast ja südamlikust maapoisist, kellest saab lavatäht ning tuhandete lemmik, aga ka lugu vastamata armastuse valust.
Lavastaja on Ain Mäeots, osades Sepo Seeman, Kalle Sepp, Peeter Oja, Inga Lunge jt.
Esietenendus 31.juulil Kiidjärve mõisapargis Põlvamaal

AUGUST
“Esimene armastus”
Mari-Liis Lille ja Andra Teede uus dokumentaalnäidend "Esimene armastus” aluseks on erinevas vanuses eesti inimeste lood oma esimestest armumistest.
Osades Christopher Rajaveer, Karmo Nigula, Teele Pärn, Marian Heinat, Kaie Mihkelson, Martin Veinmann.
Esietendus 1. augustil Viinistu seenekasvatuse siseõues

„Nagu süldikeeduvesi“
Kulinaarne düstoopia „Nagu süldikeeduvesi“ on eriolukorra ajal valminud algupärand, mille tegevus ei asetu minevikku ega tulevikku. Samsa ei ole see ka nüüd ja praegu, vaid meile lähedal, aga mitte siinsamas.
Endla Teatri dramaturg Ott Kiluski näidend esietendub 1. augustil Endla teatri suures saalis. Lavastaja on Kaili Viidas, osades Peeter Tammearu, Sten Karpov, Tambet Seling, Nils Mattias Steinberg, Ott Raidmets jt.

“Eesti matus”
Vene Teatri suvelavastuseks on Andrus Kivirähki "Eesti matus”. Lavastus on Vene Teatri repertuaaris olnud alates eelmisest hooajast ja saanud väga hea publiku vastuvõtu osaliseks. Viimsi vabaõhumuuseumis mängitakse lavastust uues formaadis.
Lavastajaks on Üllar Saaremäe, osades Eduard Tee, Katrin Sutt, Larissa Savankova, Artjom Garejev, Sergei Tšerkassov jt Etendustel on sünkroontõlge eesti keelde.
1.-9. augustini Viimsi vabaõhumuuseumis

“Praegu pole aeg armastamiseks”
Mida teha, kui ettekuulutaja, kes pole veel kunagi eksinud, on teatanud, et sinu naise juurde tuleb täna öösel mees? Aga sinul on nagu kiuste vaja sõtta minna! Vägagi keeruline olukord.
Lavastaja Damir Salimsjanov (Udmurtia), osades Kristo Viiding, Mari Liis Lill või Ingrid Margus, Martin Kõiv, Ott Kartau, Harriet Toompere, Tõnn Lamp.
Alates 2. augustist Pärnumaal Tõstamaa mõisas

"Pettson ja Findus telkimas"
Pettson ja Findus kutsuvad lapsi ja nende vanemaid Tartu Teatri Kodu sisehoovile telkima. Kogupere suvelavastuses kõlavad lõbusad laulud ning saatjaks on kohapeal väike live-bänd „Kanadekodu“. Kaasa saab elada kass Finduse ja vanamees Pettsoni tegemistele talus, kus parajat elevust tekitavad ka seal elavad kanad ja kukk.
Autor Sven Nordqvist, dramaturg Veikko Täär, lavastaja Marko Mäesaar, osades Karol Kuntsel (Vanemuise Teater), Katrin Kalma, Marin Mägi Efert, Marko Mäesaar. Laval live-bänd „Kanadekodu“ koosseisus Kadri Laube, Dimitra Giannakaina, Eliisabet Raju, Andres Vago.
3. -12. augustil Tartus Teatri kodu sisehoovis

"Leivi"
Kaemus ühe väikese murtud ja eksinud leevikese sisemusse. Tema hinge ja ellu. Kas väikeseid leevikesi saab veel päästa? Kas üldse tohib sellist üüratut tegu ette võtta ilma, et õrna süütut olendit veel rohkem vigastaks?
Inspireeritud Vassily Sigarevi näidendist „Gupike”. Osades Anne-Mai Tevahi, Janno Puusepp
6.-8. augustini Tartumaal, Nõo vallas, Luke Mõisapargi Kultuuriaias

"Katkuhaud"
Ugala suvelavastus "Katkuhaud" põhineb Ene Mihkelsoni mitmete auhindadega pärjatud ajaloolisel romaanil. Teose dramatiseerib ja toob lavale Priit Pedajas, peaosades Luule Komissarov ja Kadri Lepp.
Esietendus Ugala teatri väikeses saalis 7. augustil

"Miks Jeppe joob?"
Mängukavas 13.-23. augustini. Lavastaja Hendrik Toompere (Eesti Draamateater), osades Eduard Salmistu, Lisete Laisaar (külalisena), Anneli Rahkema, Margus Grosnõi, Peeter Rästas, Sulev Teppart (külalisena), Imre Õunapuu
Etendused on paremate tervisetingimuste tagamiseks Kolgaküla rahvamajast üle viidud Rakvere Teatri väiksesse saali.

"Sõsara sõrmeluud"
Teatriühenduse Misanzen visuaal-lavastus samanimelise pärimuskogumiku ainetel. Folkorist Merili Metsavahi on raamatusse koondanud valimiku muinasjuttudest, mille peategelane või sündmusteahela käivitaja on naine. Lisaprogrammina järgneb teatriõhtule pärimusreiv, mille kunstiliseks juhiks on silent disco kuninganna Kat Sun.
Lavastaja ja dramatiseerija Helen Rekkor, osades Rauno Kaibiainen, Sandra Lange, Kristian Põldma, Ajjar Ausma, Maarja Tammemägi, Kat Sun.
Esietendus 14. augustil kell 22 Krulli Masinatehases Tallinnas. Etendused algavad kell 22:00.

"Põgenik"
Jaan Kaplinski nägemuslik ning emotsionaalne tekst eestlusest ja eesti inimese väärtushinnangutest.Lugu vabaduseihast, inimväärikuse säilitamisest ning rahvusena püsimajäämisest.Võitlusest nii välise kui sisemise orjuse vastu. Oleme saanud vabaks või kammitseb meid jätkuvalt mürgina verreimbunud orjahing?
Lavastaja: Madis Kalmet, laval Kristo Viiding
Alates 19. augustist Harjumaal Rootsi-Kallavere külamuuseumis

"Kui Anija mehed Tallinnas käisid"
Arlet Palmiste dramatiseering „ Kui Anija mehed Tallinnas käisid “ on püüe panna Eduard Vilde romaan lavale. Vilde lool on kaks poolt – helge tee tuleviku poole ja probleemide ilmudes raske ja valus kukkumine. Mõlemad teekonnad jõuavad näidendis vaatajani.
Anija mõisas Harjumaal 23. - 30. august.
Autor Eduard Vilde, lavastaja Jaanus Nuutre, peaosades Mihkel Tikerpalu, Liis Haab ja Siret Tuula.

ÜLE EESTI

„Metsas ei kuule su karjumist keegi..“
Anita, Monika ja Ellen on ammused lapsepõlvesõbrannad, nüüdseks kõik juba üle kuuekümne. Südamesõbrannad räägivad küll aususest, aga tegelikult varjavad üksteise eest vägagi palju ja valetavad nii et maa must.
Lavastas Eero Spriit, osades Helgi Sallo, Anne Veesaar ja Katrin Karisma. Etendused toimuvad alates 7. juulist Laulasmaa Spa õuel, Saaremaa Kaali kraatri kõrval, Koeru lähedal Vainjärve ääres, Elva Vaikse järve kaldal ja Munamäe laululaval.

"Kapten Mihkel"
Purjelaevade taglastuses on selline tross – tormivaier. Sellest saab kinni hoida, et torm inimest pardalt merre ei kannaks.
Iga inimese elus on omad „vaierid“ – need aitavad püsida elumere pardal– vanemad, armastus, sõbrad, lapsed – igaühel oma.
Tragikomöödia „Kapten Mihkel“ peategelasel on peale selle kõige veel üks tähtis „vaier“ – huumorimeel, mis aitab üle elada kõige keerukamaid elutorme.
Lavastus on valminud Juhan Smuuli teoste põhjal.
Autor-lavastaja Damir Salimzianov (Udmurtia), Kapten Mihkel on Argo Aadli.
Üle Eesti 14. juuli kuni 23. august. (R.A.A.A.M)

"Pimekohting"
Komöödiateatri poolt lavale toodud loo kangelased otsivad oma unelmate kaaslast. Kui kõrged on ootused, kellest unistatakse ja milliseks kujuneb reaalsus? Kas loodetust kehvemaks või kõiki ootusi ületavaks? Soov õnne leida ei küsi vanusest, väljanägemisest ega rahakoti paksusest.
Teksti autor Ivo Parbus, lavastaja: Rednar Annus, laval: Marika Korolev ja Henrik Norman.
Üle Eesti alates 15. juulist (esimene etendus Padisel)

„Armastusest mälukaotuseni“
Lohusalu sadamas esietendub 16. juulil esietendub Valentin Krasnogorovi „Armastusest mälukaotuseni“, mille lavastab Eero Spriit. Mängivad Tõnu Kilgas, Madis Milling, Kaili Närep, Mairi Tikerpalu, Riho Rosberg. Etendust mängitakse 18 korda Eesti erinevatel vabaõhulavadel juulis ja augustis.

„Sandi õnnistus"
Tartu Üliõpilasteatri koguperelavastus „ Sandi õnnistus” kasutab omapärast kompositsioonilist teatrikeelt. Näitlejate verbaalse kõne osatähtsus on viidud miinimumini, loo sisu antakse edasi muusikariistade, kujude, žestide, liikumistega ning vahetekstidega orkestrist, aimates niimoodi järele tummfilmi esteetikat. Lavastuse alustekstideks on M. J. Eiseni, J. Kunderi jt kogutud eesti rahva muinasjutud.
Lavastaja: Enor Niinemägi, osades: Peeter Piiri, Enor Niinemägi, Kristjan Tammi, Mart Alaru, Kelly Kittus, Rutt Vare, Annabel Berg või Katrin Kalma
Etendused 30.07-15.08 üle Eesti (esimene etendus Vormsil Söderby külas Peetruse talus)

„Röövel Hotzenplotz”
NUKU teater mängib suvel vabaõhulavadel üle Eesti pöörast röövlimürglit „Röövel Hotzenplotz”, mille on Otfried Preussleri jutustuse põhjal lavastanud Mirko Rajas.
Osades: Anti Kobin, Sander Roosimägi, Doris Tislar, Getter Meresmaa, Karl Sakrits, Risto Vaidla
Rringreis toimub 31. juulist 23. augustini, kokku antakse 17 etendust vabaõhulavadel üle Eesti, Haapsalust Võruni ja Toilast Pärnuni.