Viimastel aastatel on aina süvenenud eestlaste komme jõulude aegu raamatuid osta – kinkimiseks. See ju ainult hea. Tuleb kasuks turule ja raamatute levikule. Kui selle ostmise-kinkimise juures ka lugemist ära ei unustata.

Raamatute ostmise kommet õhutavad tagant ja samal ajal ka kasutavad ära kirjastused. Igal suuremal endast lugu pidaval kirjastusel on jõulumüügi menukid juba varakult ilmumiskavasse seatud. Eriline jõuluhullus raamatupoodides valitses muidugi kaks aastat tagasi. Mida on oodata – või juba värskelt olemaski tänavu?

Kirjastus Tänapäev üllitas ülemullu pidulikus väljaandes “Dekameroni”, mullu Goethe “Fausti” ja tänavu jätkavad sama rida Friedebert Tuglase kogutud novellid. Tüse köide (504 lk) pealkirjaga “Novellid” on sarnaselt “Faustiga” pakitud kauni karbi (kujundus Andres Tali) sisse ja selles olla tõesti kõik Tukla novellid sees, alates “Siilist” ja “Hundist” ning lõpetades “Keiserliku koka” ja “Viimse tervitusega”.

Samas kirjastuses on ilmumas veel mahukas valimik Marie Underi luulest. “Seekordses valikus on kõik tema olulisemad luulekogud,” ütleb tutvustus. Marie Under on autor, kelle raamatut müüakse iga ilmaga ja igal ajal, seetõttu julgeks sellele ennustada suurt müügiedu. Raamat kannab pealkirja “Lauluga ristitud”, sisaldab 600 lehekülge ja selle koostajaks on teenekas kirjandusteadlane Karl Muru, mis tähendab, et kontseptsioonilisi üllatusi siit oodata ei maksa.

Veel teinegi luuleraamat on, Betti Alveri 100. sünniaastapäeva puhul, Tänapäeval kohe ilmumas – väike Betti Alveri luule valimik “Kotuse lill”. Koostajaks taas Karl Muru. Nagu Under, sobib ka Alver kinkimiseks kõigile eesti vanaemadele ja suuremale osale emadele.

Aga mehele, mehele... Mehele pange kuuse alla Eesti Entsüklopeediakirjastuse välja antud suurteos “Pärnograafia. Priit Pärna joonistusi 1964– 2006”! Sisaldab see, nagu alapealkiri mainib, suurt hulka eesti kuulsa multifilmimehe saavutusi joonistamise alal, alates “esimestest tagasihoidlikest karikatuurikatsetustest kuni viimaste suurejooneliste söemaalinguteni välja”. Lehekülgi on 360 – sirvimist jätkub tükiks ajaks. Peale piltide on siin ka intervjuusid ja muud lisalugemist, raamatu lõpus veel Priit Pärna entsüklopeedia kah.

Olimar Kallas kogumikus

Veel kingiettepanekuid meestele: paari nädala pärast jõuab raamatupoodi Olimar Kallase koomiksikogumik, sees kõik kaheksa Kiviküla-koomiksit. Siin on suur saaga otsast lõpuni: “Toomas ja Krahv”, “Operatsioon “Mari””, “Karvane külaline,” “Proovisõit” jt. Need, kes olid poisikesed 1980-ndate alguses ja keskel, mäletavad hästi Ulmiku, Kraapsu, Nooniuse, Tundeli, Pontsˇiku ja kõigi nende teiste pildiribakangelaste vahvaid seiklusi, suudavad neid ehk une pealt tsiteeridagi. “Neli uljast matkaselli!”

Tänapäeva luule sõpradele võiks maiuspalaks olla “Kaardipaki” teine osa “Viis aastat hiljem”. Esimene “Kaardipakk” ilmus mäletatavasti 2001. aastal, sees värssminiatuure Asko Künnapilt, Jürgen Roostelt, Karl Martin Sinijärvelt, Triin Soometsalt ja Elo Viidingult. Seekordset väljaannet mehitavad samad autorid, igaüks 20 luuletusega, sest komplektis on kaks pakki kaarte: must ja punane. Kirjastab Näo Kirik, poes paari päeva pärast.

Ajaloohuvilisi lugejaid võiks väga rõõmustada Anne Applebaumi suurteos “GULAG. Nõukogude koonduslaagrite ajalugu”, mida on lähiajal oodata kirjastusest Varrak. Tegu on tõesti nimeka autori ja kuulsa raamatuga – lisaks muule võitis see 2004. aastal Pulitzeri preemia parima mitteilukirjandusteose kategoorias.

Vaat niisugust head kraami on raamatupoodidesse tänavu veel tulemas.