Esimesena avatakse näitusel Kristi Kongi teos “Roosa pilv”. Maalikunstnik Kristi Kongi on peamiselt tuntud õlimaalide ja installatsioonide poolest, kus tegeleb värvi ja valgusega. “Ööpiltide” jaoks loodud teosel on Kongi pannud värvid ja valguse liikuma.

“Terve viimane aasta on pakkunud rohkem aega jälgimiseks ja mõtisklemiseks,” kirjeldab kunstnik teose idee lähtepunkti. “Seetõttu tundus oluline kujutada õhus lendamist, pilvede sees liikumist.”

“Kaasaegne kunst linnapildis väärtustab avalikku ruumi ja laseb välja paista kunstnike ideedel. Näitus linnaruumis on üks viise, kuidas jätkata töötamist uues reaalsuses, saades aina olulisemaks olukorras, kus siseruumides viibimine on piiratud,” ütleb KKEKi juhataja Maria Arusoo. Koostöö Exploreri majaga sai alguse 2019. aastal, kui KKEKi kureeritud näitus “Tiira-taara, tuia-taia, pimesikk tuli meie majja” EKKMis laienes Brit Pavelsoni ja Sissela Jenseni teosega “Pehme grotesk” Exploreri seinale.

Kristi Kongi (1985) on tunnustatud maali- ja installatsioonikunstnik, kes keskendub oma töödes värvile, valgusele ja ruumile, teostades maale sageli installatiivselt või kohaspetsiifiliselt. Enamasti loob ta suuri, kõikehõlmavaid värviküllaseid ruumiinstallatsioone, mis ühtviisi mõtestavad nii teoste eksponeerimispaika kui ka kohti, kus kunstnik on viibinud. Kongi on olnud Köler Prize’i nominent (2016). 2017. aastal hinnati tema tegevust Konrad Mäe preemiaga. Ta on Eesti Kunstiakadeemia maaliõppetooli dotsent.

Exploreri ärihoone on Tallinnas Mere puiestee ääres asetsev maja, mille fassaadil on kasutatud Eestis ainulaadset lahendust: kõiki seinu katavad LED-paneelid, mis võimaldavad kuvada 360 kraadi ulatuses nii staatilist kui liikuvat pilti. Sisuliselt on kogu hoone fassaadi võimalik kasutada suure ekraanina.

Fotol eelmisel aastal Exploreri maja küljes olnud Brit Pavelsoni ja Sissela Jenseni teosed

Arendajale Estmak Capitalile kuuluv ärihoone Explorer on valitud ametlikult Eesti kõige keskkonnasõbralikumaks hooneks. Ärihoonele väljastati energiatõhusa ehitise sertifikaat LEED Platinum (Leadership in Energy and Enviromental Design, USGBC, USA), mis teeb sellest ametlikult Eesti kõige rohelisema omasuguste seas. Estmak Capital toetab kaasaaegset Eesti kunsti ja soovib, et linnapilt täituks värvidega ja loominguga.

KKEK on vanim kaasaegse kunsti ekspertkeskus Eestis, mis on 1992. aastast tegelenud Eesti kunstnikele ja kunstiväljale võimaluste loomisega ning korraldab Eesti paviljoni Veneetsia biennaalil. KKEK osaleb aktiivselt Eesti kunstielus näituste ja teiste kunstisündmuste kureerimise ja korraldamisega ning veebiajakirja väljaandmisega. Rohkem infot leiab siit.

Näituse pealkiri “Ööpildid” on viide Doris Kareva samanimelisele 1980. aasta luulekogule.