Võistluspinget pakub esmakordselt võistulaulmine. Sarnaselt suvise Pärnu lühima öö konkursiga tähistab Jazzkaar Louis Armstrongi 100. sünniaastapäeva tema kuldlugude interpretatsioonidega. Kirja on end pannud esinduslik ja pilkupüüdev seltskond: ooperilauljad Jaan-Villem Sibul ja Pille Lille, Riho Sibul ja Tõnis Mägi, Tõnu Kilgas, Erich Krieger, Peeter Volkonski, Jaana Padrik jt.

Esitusele tulevad Arm-

strongi menupalad: "What A Wonderful World", "Hello, Dolly" jpt. Lauljaid hindab zhürii Valter Ojakääru juhtimisel ning võitja saab preemiaks tuhat dollarit.

Kes on eesti esinejatest tänavuse Jazzkaare nael? "Millegi hirmus suurega pole keegi hakkama saanud," kahtleb peakorraldaja Anne Erm enne, kui nimetab Tiit Kikase projekti Tüng 69. "Nad on vahva elektroonilisei leiutanud!" lisab ta. Tudengijazzil veebruaris esinenud kolmik (trummidel Toomas Rull, saksofonil Meelis Unt) kogus seal kõvasti noort publikut.

Mitmekülgse muusikuna tuntud Kikas näitab end elektriviiulil ka Lauri Saatpalu ansamblis Dagö ning liivi lauljatari Julgi Stalte etnoprojektis Tulli Lum.

Saksofonist Raivo Tafenau teeb dzhässipeol kaasa koguni neljas projektis. Duos bassklarnetist Meelis Vindiga esineb ta Kaarli kirikus Jazzkaare avakontserdil "Vaikuse helid". Nagu kontserdi peaesineja saksa trompetist Markus Stockhausen, on ka eesti saksofoni-klarneti duo tuntud oma mõttetihedaid meditatiivseid hetki pakkunud kontsertidega.

Dzhässis on ka tüdrukuid

Veel osaleb Tafenau California-Tallinn Jazzbandis, Soome Trioga koolikontsertide sarjas ning noorte kontserdil "Torupillist dzhässini", kus käiakse koos Avo Tamme ja Tanel Ruben trioga läbi mitmed dzhässistiilid.

Seitse aastat koos mänginud Weekend Guitar Trio (Mart Soo, Robert Jürjendal, Tõnis Leemets) tuleb Jazzkaarel välja uue kavaga. Ermi hinnangul nii meie nüüdismuusika kui ka dzhässi uhkus on noppinud juba ka rahvusvahelisi auhindu.

Erm kiidab kahe staazhika dzhässlauljatari – Mare Väljataga ja Sirje Medelli projekte. Otsa-kooli õpetaja Väljataga vokaalkvintett astub üles kavaga Bachist Porterini. "Kiigelaulukuuiku võistleja, väga puhtalt laulavad," kommenteerib Erm. Noorte lauljate Kaire Vilgatsi, Jakko Maltise jt kõrval tuleb lavale ka Väljataga ise.

Medelli ümber on koondunud noorte koosseis Mambo Inn, kes mängib latino- ja bossa-segust muusikat. "Tugev ja särtsu täis koosseis, Sirje on end täiendanud Soomes ja mujal, hoopis teine asi kui aastaid tagasi," tunnustab Erm.

Head funkyt tõotab Amigos eesti bänd Shelter, kelle 1970. aastatesse põgenevas repertuaaris segunevad Boney M, Bee Gees, Brand New Heavies, Abba ja Stevie Wonder.

Eesti-saksa kahekõne

Kadri Hundi kava "Hüüd ja Hääl" pakub põnevaid seadeid eesti vaimulikest rahvalauludest.

Esimese eesti dzhässmuusikuna Euroopas kõrgharidust omandav (Taani Rütmimuusika konservatoorium) kitarrist Jaak Sooäär on vahepeal maailmas mänginud paljude kuulsustega. Jazzkaarel näeb teda duetis Daniel Erdmanniga, kes on üks saksa noorema põlve silmapaistvamaid saksofonimängijaid. Pariisis stuudios esimese kava "Dessert Time" salvestanud duo on esinenud mitmel pool Euroopas.

Erdmann ja Sooäär kohtusid eelmisel suvel. European Jazz Orchestra valmistus Euroopa ringreisiks ja kohe pärast esimesi orkestriproove Taanis kippusid nad kahekesi jämmima. Mõlemale oli silmapilk selge, et tuleb teha kahemehe bänd. Orkestri turneel said nad oma duoimprovisatsioone publiku ees proovida. Berlinske Tidende arvustaja kirjutas, et just see oli kontserdi tähelepanuväärseim hetk.

Sooäär & Erdmann nimetavad oma muusika võtmesõnadeks kommunikatsiooni ja kahekõnet, kus teemad kiiresti vahelduvad. Ühesõnaga: free happy jazz.

Õpetajate Majas astub üles Tallinna Noorte Bigbänd Teet Raiki juhatusel. Otsa-kooli ja Muusikaakademia noori muusikuid koondav orkester on Ermi hinnangul lühikese ajaga professionaalse taseme saavutanud. Igihalja muusika kõrval on nende repertuaaris ka Uno Naissoo ja Raimond Valgre loomingut.

Eestlasi Jazzkaarel

23. aprill, Kaarli kirik

kell 18 Raivo Tafenau & Meelis Vind

24. aprill Tallinna raekoda

kell 18 Kadri Hunt ja Taavo Remmeli kvintett

25. aprill Tallinna raekoda

kell 18 Dessert Time. Erdmann-Sooäär (Saksa-Eesti)

Õpetajate maja

kell 20.30 Tallinna Noorte Bidband Teet Raiki juhatusel

26. aprill Sakala väike saal

kell 18 Bachist Porterini Mare Väljataga Kvintett

Sossi klubi

Kell 21 Tõnu Raadik & Reval Sunny Philarmonics, New Murphy Band

27. aprill Sakala väike saal

kell 18 Weekend Guitar Trio

Sossi klubi

Kell 21 California-Tallinn Jazzband (Eesti-USA) & Toivo Unt-Hassan Bagirov Kvartett (Eesti-Vene) Superjam

28. aprill Koloss

kell 22 Viril (Eesti-Soome)

29. aprill Sakala suur saal

kell 15 Tulli Lum

30. aprill Sakala väike saal

kell 14 Torupillist jazzini. Avo Tamme ja Ruben trio, Raivo Tafenau jt

kell 18 Dagö

tantsuklubi Koloss

Kell 22 Volbriöö maagia. Tüng 69

Cafe Amigo

Kell 22 Kolumbus Kris & Üllatus-esineja (Eesti-USA)