Galerii tänavakorrusel kohtame vaid üht maali saali kaugemas nurgas. Selles nurgas on end lõõtspillina lössi sõitnud kaks maalitud autot; ühe uksele on kirjutatud “Kaido” ja teisele “Ole”. Sõnum on selge, kunstniku kohtumine oma tõelise minaga on talle olnud traumeeriv nagu löök stangega pähe. Nalja võib ju sel teemal teha ja Ole esitabki vahejuhtumi koomiksilaadselt lameda pildina, kuid tõsine teema on siiski õhku visatud.

Sõrmelõikus ja tervisejooks

Laskume keldrikorrusele ja näeme masohhismi vürtsikamaid kaasusi. Talle omase pedantsusega on Ole asunud siin endal sõrmi maha lõikama. Korralikud veneaegsed plekikäärid, tugev lõikelaud alla ja selvekirurg on “eneseabistamiseks” valmis. Muidugi teame me kõik, et Ole on pedant nii elus kui ka kunstis. Seetõttu ei imesta me, et ka oma sõrmede mahalõikamise dokumenteerib ta fotograafilise ja kellaajalise täpsusega. Me näeme maalil digistopperi näitusid, mis kasvavad kooskõlas köndistatud näppude arvuga. Kõik on lihtne, selge ja arusaadav, vaatajal pole vaja kunstimaiuse allaneelamiseks palju ajusid ragistada. Ole on kõik õlivärvist ette teinud ja punaseks värvinud.

Etteaste kolmas maal polegi õieti maal, vaid mustvalge kleeps valgel krohvitud seinal. Mida oligi karta, mingil õrnal hetkel libiseb Ole kogu täiega plakati- ja reklaamitööstusse. Tema senine esteetika on nagunii sealt laenatud ning ilmselt ühel heal päeval ta lihtsalt tüdib selle pintsliga lõuendile kantimisest. See tore mustvalge hiigelkleeps manab me silme ette meestejõugu mustade siluettidena, kes jõudumööda tervisesörki harrastavad. Meeste samm on tönts, kehahoius pole toonust ning edenemises mingit hoogu. Ilmselge sarkastilise torkena on nad pandud kandma spordipusasid, millele trükitud suured plokktähed annavad kamba peale kokku ühe võtmesõna – SPEED.

See on muidugi täielik nali, mis võtab kokku kogu Kaido Ole maailmavaate – kõrvalseisja kaine tõdemuse maailma asjade mõttetusest ning iseenda eksistentsi talumise absurdsest kohustusest. Ise viskaksin siin õhku Franz Kafka nime, lihtsalt niisama, igaks juhuks, kui keegi peaks kirjandusest Kaido Olele võrdlusmaterjali otsima.