Draama 99 valikukomisjon sõelus välja kümme lavas-tust, mis võistlevad oktoobris Tartus festivalil.

Vaatluse all oli kahe viimase hooaja looming. Komisjon püüdis lavastusi valides lähtuda sellest, et esindatud oleks eesti teatri erinevad suundumused omas laadis kõige tugevamate näidetega. Samuti lähtuti sellest, et nad oleksid huviga jälgitavad ka festivali väliskülalistele ja -zhüriiliikmetele.

Festivaliraamidesse pa-raku kõik ei mahu. Üheks huvitavamaks teatrisündmuseks hindasid valikukomisjoni liikmed üksmeelselt Mati Undi lavastust "Täna õhtul viskame Lutsu". Hiigelpikk lavastus ajaks aga festivali lõhki ja võib kahelda, kas välishindajad saaksid Lutsu teoseid tundmata Undi nihutatud seostel mängivast eesti arhetüüpide panoraamist aru.

Kindel festivalilavastus oleks olnud ka Vanemuise "Kaheteistkümnes öö", ent selle jaoks renditud amfiteatrilava on Rootsis tagasi.

Komisjon valis festivalile ka "Tribaadide öö", kuid lavastaja Katri Kaasik-Aaslav ei pidanud võimalikuks seda festivalil näidata ja taandas selle programmist.

Lisakavas soovitas komisjon näidata Õunapuu ja Hussari lavastust "Tule minuga lendama".

Tänavu jäid esindamata Rakvere Teater, Ugala ja Endla. Kaalumisel olid küll Rakverest Peeter Raudsepa lavastatud "Hind", Viljandist Ingomar Vihmari "Lendsaurused" ja Andres Noormetsa "Üks mees: roheline", Pärnust Jaan Toominga "Putukate elust" ja Madis Kalmeti "Minu õde siin majas" ja jutuks oli ka Vene Draamateatri "Pisuhänd" ja Nukuteatri "Elutarkus või elukartus".

Neljapäevane festival avatakse 7. oktoobri õhtul "Kolmekrossiooperiga" Tallinna Linnateatri Põrgulaval. Sealt liigub festival kolmeks päevaks Tartusse.

Teisele Linnateatri lavastusele, Elmo Nüganeni "Kuritööle ja karistusele", otsitakse praegu sobivat ruumi. Kaalumisel on ülikooli ajaloomuuseumi pööning.

Peakorraldaja Jaak Viller ei välistanud, et festivaliks saab valmis Tartusse Tiigi tänava vanasse veskisse kavandatav Vanemuise blackbox-lava. Kui raha selleks ei leita, tuleb festivalil leppida Vanemuise suure ja väikse maja lavadega.

Eesti draamafestival toi-mub kolmandat korda. 1996. aastal võidutsesid Linna-teatri lavastused "Pianoola" ja "Ainus ja igavene elu". Aastal 1997 noppisid enim auhindu Draamateatri lavastus "Peiarite õhtunäitus ja Linnateatri "Arkaadia".

Tartus vaeb lavastusi rahvusvaheline zhürii, kuhu kuuluvad nimekad teatri-teoreetikud Andrzeij Zhu-rowski, (Poola), José Gab-riel L. Antunato (Hispaa-nia), Anatoli Smeljanski (Venemaa) Mardi Valgemäe (New York) ja Jaak Rähe-soo, lavastajad Esa Les-kinen (Soome) ja Katri Kaasik-Aaslav ning teat-rikunstnik Hille Ermel.

Draama 99 lavastused

T. Lindgren "Mao tee kalju peal", lavastaja Priit Pedajas, Draamateater

D.H. Hwang "M Butterfly", Mati Unt, Draamateater

M. Karusoo "Küüdipoisid", Merle Karusoo, Draamateater

B. Brecht "Kolmekrossiooper", Adolf Shapiro, Linnateater

F. Dostojevski "Kuritöö ja karistus", Elmo Nüganen, Linnateater

M. Kõiv "Omavahelisi jutuajamisi tädi Elliga", Ain Mäeots, Vanemuine

M. Maeterlinck "Pelléas ja Mélisande", Lembit Peterson, Theatrum

A. Kitzberg "Libahunt" Peeter Jalakas, Von Krahli Teater

W. Shakespeare "Cymbeline" Rein Agur, VAT Teater

R. Vitrac "Victor ehk Laste võim" Jaan Tooming, Vanalinnastuudio

Valikukomisjoni kuulusid: Mihkel Mutt (esimees), Lilian Vellerand, Kersti Kreismann, Pille Jänes ja Meelis Kapstas.