Kunagi oli meil uus põlvkond, oli noortekoondis ja vabariiklikud noortenäitused, mis olid sündmusteks meie kunstielus. Alati oli seal midagi uut, mis erines eelmiste põlvkondade kunstist. Ametlikult sai olla noortekoondises ja esineda noortenäitustel 35. eluaastani. Stagnatsiooniaastatel olid selle eani jõudnud kunstnikud juba tunnustatud ja ostudega kindlustatud. Olukord muutus 1990-ndatel, kui tulid uued väljendusvahendid nagu installatsioonid, video- ja fotokunst. Ega ka siis midagi erilist välja ei mõeldud – kõike seda tehti ka varem, kuid rohkem (poolenisti) põranda all. Nüüd pääsesid seni marginaalsed kunstiliigid areenile ja rahvusvahelistele biennaalidele. Seni maali, graafikat ja skulptuuri õppinud ja sellega tegelenud kunstnikud haarasid uuest kohe kinni. See oli tol ajal üle kolmekümne jõudnud seltskond. Võtame loetelu: Jaan Toomik, Jüri ja Terje Ojaver, Peeter Linnap, Anu Juurak, Andres Tali, Destudio, Raoul Kurvitz – nimekirja võiks jätkata. Kannapöördeid tegid ka vanemad kunstnikud eesotsas Ando Keskkülaga. Oli väga huvitav muutuste aeg ja Nõukogude ajal tehtud kunstiga harjunud publik ei võtnud kõike seda omaks, iroonilist nahutamist saadi tunda isegi literaatidelt.

Leiutavad jalgratast

Mis on aga toimunud viimase kümne aastaga? Kunstiakadeemia toodab endiselt noori kunstnikke, kes omakorda toodavad juba ammu nähtud asju. Mõned, kes pole huvi tundnud selle vastu, mida enne neid tehti, mängivad radikaalset kunstnikku, kuid tegelikult leiutavad jalgratast.

Hobusepea näituse saatesõnas ütleb Rait Rosin: „Me rohkeneme, vastandume ja viskame klišeed nurka.” No minu kui paljunäinud kriitiku jaoks polnud seal küll mingit vastandumist ega nurkaviskamist.

Muidugi on olemas „noor kunst”, see aga tähendab tänapäeval rohkem bioloogilist vanust, mitte kunsti enda uudsust ja noorenemist. Ikka veel noor kriitik Anders Härm kirus mind, et ma ei saavat tänapäeva kunstist midagi aru. Mulle küll pole siin mitte midagi arusaamatut. Võiks aru saada, et vana ja noore kunsti vastandumine oli siis, kui vanad pallaslased ei saanud aru, mida need noored seal Tallinnas teevad – nende jaoks polnudki see mingi kunst.

Näitused

„Futura, Future”

•• Draakoni galeriis

(kuraator Tanja Muravskaja)

19. detsembrini

„Performanž”

•• Hobusepea galeriis 21. detsembrini