Poole võrra on alla hinnatud olulisi teatmeteoseid, nagu Regio teede atlas või Tiit Kuninga koostatud “Ameerika Ühendriigid” kirjastuselt Ilo. Francis Fukuyama “Ajaloo lõpp ja viimane inimene” on lõpuks ometi saanud tavalugejale sobiva hinna. Vladimir Tšerkassov-Georgijevski “Valgekaardi väejuhid” maksab vaid 25 krooni, Tolkieni entsüklopeedia 59 krooni.

“Seekord on palju lasteraamatuid, mis suunavad last tegevusele: pusleraamatuid ja meisterdamisraamatuid, “Karupoeg Puhhi kokaraamat”” nimetab Raja. “Väga hea hinnaga on näiteks “Võlukunst”, kus lastele õpetatakse kõikvõimalikke maagilisi trikke.”

Kokkuleppel kirjastustega

Mõistagi on soodushinnaga teoste hulgas rohkelt ilukirjandust: Margaret Mitchelli “Tuulest viidud”, O. Henry “100 valitud novelli”, Raimond Kaugveri “Pariisi lõbusad naised” ja “Vana mees tahab koju”, isegi üks Paulo Coelho raamat.

“Valdavas osas on meil kokkulepped kirjastustega, et saame neid raamatuid selle hinnaga müüa,” ütleb AS Apollo Raamatud tegevjuht Arvo Pihl. “Selle arvelt on võimalik soodustust teha. Siin on vastastikune huvi kirjastuste ja meie vahel. Muidu ei saaks nii suuri hinnaerinevusi tekkida.” Nii võibki sündida olukord, kus algselt enam kui 250 krooni maksev raamat on äkki hinnatud näiteks 25 kroonile.

“Sageli võib juhtuda, et raamat ise on hea, aga selle hind on Eesti turu jaoks liialt kõrge. Näiteks sisseostetud autoriõigused võivad tekitada olukorra, kui raamat muutub meie jaoks liiga kalliks. Enamik soodushinnaga pakutavaist raamatutest on ilmunud suhteliselt hiljuti, kuid kirjastus on raamatu hinna üle vaadanud ja leidnud, et raamat tuleks alla hinnata. Tehes sellega reveransi tarbijale. Pole midagi parata, uued asjad tulevad peale ja raamat ei tohi lattu seisma jääda,” ütleb Pihl.

Kevadine sooduskampaania kestab Apollo raamatukauplustes juba neljandat aastat järjest. “Kohe, kui Apollo Raamatumaja Tallinnas avati ja Apollo turule tuli, hakkasime korraldama ka allahindluskampaaniaid,” ütleb Raja. “Kokku on aastas kolm suuremat allahindlust – kevadine soodusmüük, siis koolialguse sooduskampaania augusti lõpus ja septembri algul ning lõpuks jõulumüük. Viimases on rõhk pigem parima jõulukingi soovitamisel, kuid pärle leidub sealgi.”

Sarnaseid allahindlusi korraldatakse ka mujal maailmas, kuid Eesti raamatuturul on vastav rütm kinnistunud nimelt Apollo tulekuga, kinnitab Raja. Lisaks raamatupoodidele on soodushinnaga teoseid võimalik omandada ka Apollo võrgu-küljelt.

Eri kampaaniate ajal on tehtud koostööd väga mitmete kirjastustega. “On loomulik, et iga kord pole kirjastajal meie sooduskampaaniatega võimalik kaasa tulla – kõik sõltub sellest, milline on olemasolev pilt tema laos ja mis on kirjastuse edasised suunad uute raamatute väljaandmisel,” leiab Pihl. “Partnerite ring on seetõttu üpris lai – on kümmekond enam-vähem kindlat tegijat ja selle kõrvalt ka hulk väikesi kirjastusi. Tänavu näiteks on uus tegija kas või kirjastus Karrup, suurematest kirjastustest aga Varrak, Tänapäev, Ersen, Ilo jt.”

Hinnatundlik eesti ostja

“Kindlasti on eesti ostja hinnatundlikum kui Lääne-Euroopas,” leiab Pihl. “Kui vaatame inimeste üldist sissetulekut, siis Eestis on raamat suhteliselt kallis. Võrreldes näiteks Soomega on hinnatase muidugi madalam – Eestis on raamat kaks, isegi kaks pool korda odavam. Ent kuna elatustase on kõrgem, siis tulebki välja, et soomlasele on raamat kaks korda odavam kui eestlasele. Trükitehnoloogia ja autoriõiguste plokk on meil Soomega üsna sarnane, sealt hinnakääre ei tule. Paraku on eestikeelse raamatu trükiarv tänastes oludes üsna väike. Nii selgubki, et kogu projekti arvestatakse Eestis kohe algselt vähem rentaablust sisse.”

Pihli sõnul pole odavus iga ostjagrupi puhul prioriteediks. Ka Eestis ostetakse üsna palju neid raamatuid, mille hind ei ole seotud sooduskampaaniaga. Enamik raamatuid ei saagi kunagi allahinnatud, need müüvad hästi ja nende hind on paigas, seega ei tohiks klient kindlasti vaid allahindlust ootama jääda. Pigem tuleb allahindlusest lisa võtta. “Meie hinnangul on Eesti raamatuturg praegu siiski suhteliselt elavam kui mõnel eelmisel aastal,” leiab Pihl.