Täna kell 15 antakse Kadrioru kunstimuuseumis Lola Liivatile üle Konrad Mäe medal ja rahaline preemia 50 000 krooni retrospektiivnäituse „Kulg” eest Viinistu kunstimuuseumis ja näituse „Kogu” eest Tallinna Kunstihoone galeriis.

Kunstnik on enda sõnul ütlemata rõõmus, et lõpuks on ta saanud mingigi preemia, ja parem, et mitte postuumselt. Ja lisas, et „see on ka tunnustus esemetule kunstile”.

Kunstnike liidu president Jaan Elken ütles, et seekord oli žürii otsus erinevalt eelmistest kordadest üksmeelne. Konrad Mäe medal antakse statuudi järgi maalikunsti teose, teoste seeria või näitusekomplekti eest, mis on aasta jooksul rikastanud eesti maalikunsti. Lisanduvad nõudmised, et teos peab olema polükroomne, mitte tiražeeritav, põhiomadustelt mitteruumiline objekt. Õnneks pole sees nõuet, et see ei tohi olla abstraktne.

Tähendusrikas noorsoofestival

80-aastane Lola Liivat on olnud kõige järjekindlam abstraktsionist meie kunstis. Ta lõpetas kunstiinstituudi 1954. aastal, ajal, mil valitses sotsialistlik realism. Ometi muutis üks sündmus täielikult tema arusaama kunstist. Nimelt saadeti noor kunstnik 1957. aastal Moskvasse ülemaailmsele noorsoofestivalile – ilmselt omandama eesrindliku kunsti kogemusi. Tulemus oli aga vastupidine. Raudne eesriie oli veidi rebenenud ja festivalile saabusid Jackson Pollocki õpilased Katherine ja Harry Colman, kes tutvustasid action painting’it. Lolale, nagu ka paljudele Moskva kunstnikele, oli see tõeline ilmutus – peale realismi saab ennast maalikunstis ka nii väljendada! Lola on meenutanud: „Katherine pöördus hetkeks minu poole, küsides, mida ma arvan. Vastasin, et tunnen seda enda sees. Sel hetkel olin pöördeliseks muutuseks hingeliselt valmis.” Mälestuseks sai ta ka värske Art in America numbri, mille kaanel oli eelmisel aastal autoõnnetuses hukkunud Pollocki pilt.

Jätkus Liivati kirjavahetus Colmanitega, mille siinsed „valvsad” silmad katkestasid – mine tea, äkki on Ameerika spioon. Möödus 45 aastat, enne kui Lola hakkas otsima Colmanitega uuesti kontakti. Ta teadis, et 1959. aastal oli neil sündinud poeg nimega Ronin. Internetist leidis ta selle üles, kuna see nimi on ameeriklaste seas suhteliselt haruldane. Saadigi ühendus Katherine’iga, Harry oli 1988. aastal surnud, jõudmata ära oodata külma sõja lõppu.

Lola Liivati tööd on kaugelt äratuntavad – ikka need sinised ja lillad toonid, lähemale jõudes avaneb ka rikkalik faktuur. Igal juhul on sel aastal antud Konrad Mäe medal väärikale kandidaadile, kes on kogu teadliku elu pühendunud maalikunstile.

Kunstiauhind

Konrad Mäe preemia

•• Sel aastal kandideerisid veel: Vano Allsalu, Andrus Joonas,

Ilmar Kruusamäe, Evald Okas,

Kaido Ole, Tiiu Pallo-Vaik, Enn Põldroos ja Helle Vahersalu.