Tartu koorijuhid Kadri ja Riho Leppoja ning Tiiu Loite imestasid, kui ettenägelikuks osutusid kümnenda noorte laulupeo kava koostajad. Rohkem kui aasta tagasi näis kogenud laulupeolistele, et uusärkamisaegseid laule on kavva liiga palju sattunud, kuid pärast tänavusi aprillisündmusi omandasid need laulud aktuaalse sisu.

Pealegi… Tiiu Loite sõnul on vanematele inimestele need laulud küll tuttavad, kuid praegused koolilaspsed, kes on sündinud Alo Mattiiseni ja Tõnis Mägi laulude kirjutamise ajal või hiljem, kuulevad neid lausa esimest korda. “Nad on neist lauludest oma vanematelt kuulnud, see on neile ajalugu ja nad võtavad neid väga hästi vastu,” ütles Tiiu Loite, kes toob laulupeole Mart Reiniku gümnaasiumi koorid.  Tõnis Mägi “Palve” meeldib koorijuhtide sõnul lastele hirmsasti ja Alo Mattiiseni “Isamaa ilu hoieldes” on sel peol vaieldamatu lemmik.

Tartu Noortekoori juht Riho Leppoja kiitis noodimaterjali, mis on esimest korda peaaegu täiuslik. “Täiesti uus on õpetaja-dirigendi raamat – siin on saated, fonogrammid, DVD neile, kes tahavad vaadata, kuidas dirigent midagi juhatama peab,” loetles koorijuht.

Miina Härma gümnaasiumi kooride juhi Kadri Leppoja sõnul on ainuke mure noodiraamatute suur formaat. Tõsi, laulud peaksid olema ikka pähe õpitud, möönis ta. Tiiu Loite hinnangul pole selle peo laulude seas ühtegi rasket kantaati, milleks võiks nooti vaja minna. Riho Leppoja lisas, et see on dirigendi asi, kas ta on lastelt laulude päheõppimist nõudnud.

Ühel õhtupoolikul pakkus Kadri Leppoja oma Tartu koduaias värsket rabarberimoosi jäätisega ning koos abikaasa Riho Leppoja ning kolleeg Tiiu Loitega analüüsisid peo repertuaari ning jagasid kuulajaile soovitusi, mida eriti hoolega peol kuulata.