3+2 aastat pingutamist, vastavalt bakalaureuse- või magistrikraad. Aga mille nimel? Tantsijapabereid nad sealt kolme aastaga ei saa. Tantsuõpetajaks ka ei saa, sest pedagoogikoolitus toimub nüüd Viljandis. Koolis õpetada ei tohi, ringides ja treenerina võib, kui see amet ja palk sobima peaks. Estoniasse võetakse harva, aga siis peab olema väga-väga andekas.

Sel aastal lõpetab 28 tantsujuhti, kui päeva-, kaug- ja magistriõpe kokku arvata. Mis neist saab? Rääkisin päevaõppe lõpetajate Madli Telleri, Liisi Kivinuki, Janari Kintsiraua ja Maiken Schmidtiga.

Löövad loomingulisusega

Kõigepealt: paljud lähevad pärast kolme aastat välismaale edasi õppima. Senised lõpetajad on saanud sisse väga headesse tantsukoolidesse USA-s, Jaapanis, Hollandis, Prantsusmaal ja Inglismaal. Loodetavasti tulevad nad sealt millalgi tagasi. Eestis leiaks tööd näiteks huviharidussüsteemis. Veel võib “kasvada”, teha oma etendusi ning proovida sellest ära elada, katsetada – et oleks kogemust, mille abil hiljem magistriõpinguid jätkata. Eelmisel aastal asutati kooli juurde tantsuteater Tee Kuubis, mis siiani aina kiitust ja kuulsust kogunud. Praeguselt kursuselt pole keegi pidanud öösiti laevadel tantsimisega raha teenima.

Teistest Euroopa tantsutudengitest eristab Tallinna ülikooli koreograafe nõrgem tantsuoskus ja väga hea loominguline mõtlemine. Vähem tehnilised, aga originaalsed, avatud, huvitavate ideedega. Ülikoolis proovitakse paljusid stiile, ent liiga lühikese aja jooksul, et neist midagi professionaalsel tasemel omandada.

Naljaga pooleks – kolme aastaga teevad tudengid koos nii palju proove, improvisatsiooniharjutusi ja etüüde, et lähevad peaaegu üksteise nägu. Ainult käekiri on igaühel erinev. Kogu kõike-natuke-kompotist peaksid nad tulevikus suutma säravaid ja isikupäraseid tantsuetendusi luua. Kui ka kõik 28 ei suuda, siis on Eestisse vaja lihtsalt toredaid inimesi, nii eluvõõralt kui see ka ei kõla – lahtise mõtlemisega juhte, kultuuripoliitikuid või lapsevanemaid. Liikumine ja see, mis kupli all toimub, on omavahel väga tihedalt seotud.