30. novembri õhtul astuvad Mustpeade majas solistidena lavale Marcel Johannes Kits ning Eesti uue põlvkonna tipporelimängija Kadri Toomoja koos Tallinna Kammerorkestri ja Tõnu Kaljustega. Toimub teine kontsert sarjast „Oreli maagia“. Kontserdi kavas on jõuluaega sobiv muusika ajastu suurkujult Händelilt ning barokist inspireeritud 20. sajandi heliloojatelt Elgarilt ja Respighilt.

Marcel Johannes põhjendab oma muusikavalikut nii:
J. Haydn: sümfoonia nr 6 "Hommikusümfoonia"
Umbes 250 aastat tagasi kirjutatud "Hommikusümfoonia" kõlab ka tänapäeval nagu hommik. Võib-olla mitte küll ärkaja vaatevinklist... Muide, kes veel ei teadnud, siis Haydnil on 104 sümfooniat! Ja muidugi on olemas ka lõuna- ja õhtusümfoonia :)

L. van Beethoven: klaverikontsert nr 5 op. 73 "Imperaator"
Kui rääkida kontsertidest sooloinstrumendile ja orkestrile, siis on minu absoluutsed lemmikud on Beethoveni klaverikontserdid. Tema 5. kontsert on niivõrd mastaapne, suursugune ja võimas, et juba esimesi takte kuulates on mul kahju, et ise seda klaveriga kunagi mängida ei saa.

S. Rahmaninov: sonaat klaverile ja tšellole, 3. osa Andante
Kaks täielikku legendi Rostropovitš ja Horowitz mängivad Rahmaninovi tšellosonaadi 3. osa. Sellest paremaks enam romantiline tšellomuusika ja selle esitamine ilmselt minna ei saa...

J. S. Bach Wachet auf, ruft uns die Stimme, BWV 645
Üks esimesi tšelloteoseid, mida kodus kunagi ammu-ammu plaadilt kuulsin. See meloodia on mind terve elu kummitanud.

D. Scarlatti: klaverisonaat K. 208 A-duur
17. sajandi helilooja Domenico Scarlatti on kirjutanud 555 klaverisonaati...

F. Gulda: tšellokontsert
Ma ise ka ei oleks uskunud, et selline peaaegu et tšello standardrepertuaari kuuluv teos eksisteerib!

R. Williams: Supreme
Üks väheseid mitteklassikalisi lugusid, mida tšelloga mänginud olen - ka omamoodi tähendusrikas mulle, sai seda ju omal ajal aastal 2013 Klassikatähtede saates ja pärast ka üle Eesti C-jamiga mängitud.

J. Tavener: The Protecting Veil (1. osa)
Üks väga eriline suurteos tšellole ja kammerorkestrile.

I. Stravinski: Kevadpühitsus
Stravinski kultusteost, mille esiettekanne oli oma metsikuse ja jõhkra sisu (noore neiu ohverdamine Maale) tõttu skandaalne, kuulasin näiteks ühel hilisõhtul, kui elus esimest korda möllava ookeani ääres jalutasin.

A. Schnittke: Püha öö
Lõpetuseks ka üks eriti tuttav lugu. Jõulud on ju varsti tulemas! Kuulamist väärt, ei ütle midagi ette.