Õppejõududest koosnevad hindamiskomisjonid otsivad lõputöödest kas või vägisi õilsat vormikultuuri ja originaalset käekirja, seepärast on ilmne, et noored lähevad oma teed, mida valgustavad tuletungaldega neopopi võttestik, hüperrealism ja kontseptualism. Moodne meediaesteetika takkapihta.

Juba koolipingis on asutud treenima ka oma sotsiaalset närvi, et siis osatada noorusele omase vaheda tundlikkusega ülekohtule elus endas. Seda kõike näeme peamiselt soolalaos. Seal kulmineeruvadki kaitsmised viimasel reedel kell 13 moetudengite etendusega, mis loodetavasti toob kraadi neilegi.

Tõnis Saadoja harjutab

Tänavu kaitsmisele tulevatest võib esile tõsta Tõnis Saadoja maalinäitust “Harjutus” Linnagaleriis. Noorel kunstnikul on juba reputatsioon uue laine hüperrealistina, kes on maalikunstist kõik värvid maha keeranud ning esitab meile maailma fotolikult täpsete mustvalgete illusioonidena.

Kaido Ole kalk ja külm popiesteetika on nooremates kunstnikes hakanud vilja kandma. Kummati on Saad-oja liikunud Ole koomilisest ja iroonilisest registrist täiesti lamedate ja sõnatute kujutiste manu, milles puudub igasugune süĻee, kui mitte pidada selleks üha maali valmimist ja ülesriputamist galeriisse. See ongi “Harjutuse” sisuks – galeriisse on üles riputatud pildilugu sellest, kuidas seesama pilt valmis ja leidis koha sellessamas kunstigaleriis.

Tõnis Saadoja

• Harjutus

• Tallinna Linnagaleriis 13.juunini