Ehkki Gennadi Taniel on loonud muusikat eri žanrites, väikepaladest suurvormideni, moodustavad tema loomingu arvukaima osa aga levilaulud, mida on kokku üle 400 (kirjutatud aastatel 1965–1978). Nende hulgast on populaarsemad "Koduküla, kodumaa", "Laul verelilledest", "Sind otsides" jt. Tekstidena on Taniel kasutanud põhiliselt Eesti autorite luulet (Hando Runnel, Juhan Smuul, Arvi Siig, Juhan Viiding) seal hulgas ka helilooja enda tekste.

Tanieli laulud on kuulunud paljude Eesti lauljate, sh Heli Läätse, Vello Orumetsa, Els Himma, Marju Kuudi, Jaak Joala ja Tõnis Mägi repertuaari, neid on salvestatud Eesti Raadios ning mitmetele kogumikplaatidele.

Levilaulude kõrval on Taniel kirjutanud teoseid eri orkestrikoosseisudele, soolopillile orkestriga (sh Eesti esimene kandlekontsert), vokaalsümfoonilisi suurvorme (sh kantaadid ja oratoorium), koorimuusikat, soololaule, instrumentaalkammermuusikat (sh 4 puhkpillikvintetti ja 3 keelpillikvartetti) ning muusikat lavateostele ja filmidele.

Mitmed vokaalteosed on komponeeritud Tanieli enda tekstidele. Gennadi Taniel looming (põhiliselt soolo-, koori- ja levilaulud) on võitnud 51 auhinda erinevatel loomingukonkurssidel. Tema teoseid on esitanud Urve Tauts, Teo Maiste, Eesti Rahvusmeeskoor jpt.

Gennadi Taniel sündis 29. juulil 1940 aastal Tallinnas. Eesti Heliloojate Liitu kuulus ta alates aastast 1977.