••Kas see juhtkonnavahetus johtub Eesti filmi sihtasutuse (EFSA) reorganiseerimisest Eesti filmi instituudiks (EFI)?

Liiske: Jah, EFI moodustamisega tehti kahele põhitöökohale konkurss ja senine juhatus kutsuti tagasi.

Jõerand: Minul oli tavaline tähtajatu tööleping, kuid ma lahkun kuu aja pärast. Tegelikult peaks ka minu ametikoht roteeruma. Ma olen juba kuus aastat oma ametis olnud.

••Milleks oli üldse EFI asutamist vaja? Kas on midagi, mida EFI saab teha ja mis EFSA-l oli keelatud?

Liiske: Õiguste poolest ei ole, kuid uus algatus loob ikka uusi võimalusi. Kavandatud on valdkondadevaheline organisatsioon, mis tegeleb kompleksselt tootmise, harituse, pärandi ja raamatutega. Hea eeskuju on siin Taani filmi instituut, kelle põhimõte on, et „kedagi ei jäeta lahinguväljale maha”. Valdkonda arendatakse, lahendades selle kitsaskohti.

Tegemist on ideega, mis ringles juba üheksakümnendatel. Kui me 2011. aastal kohtusime tootjatega, et rääkida läbi eelarvet ja tegevussuundi, siis me käisime välja EFI idee. Sellel kohtumisel viibinud kultuuriministeeriumi filminõunik Edith Sepp viis need mõtted ministri lauale ja tema ütles selle peale, et teeme ära. Asi on läinud liikvele, oodatakse filmiala eelarvetõusu.

••Kas minister on andnud selleks lubadusi?

Liiske: Lubadusi pole ta andnud. Filmiala struktuursed probleemid sel eelarveaastal lahendust ei leia. EFI asutamisega on minister andnud märku, et ta tahab filmiga tegeleda. On saadud selgeks, et valdkond on alarahastatud ja sellega tuleb tegeleda.