Miks koer ja rist? Lihtsalt ilus kujund ja vihje loomafilmidele, mis võtavad silmad märjaks. Truu koer, kes oma peremeest pärast surma valvab, tekitab inimestes sentimentaalsust. Laural on palju muid pilte ka, aga näitusele valis ta selle teema.

Noorest east hoolimata on Laura fotovõistlustelt juba hulga auhindu noppinud. Koos graafikust emaga Hobusepea galeriis korraldatud isikunäitus on tema esimene. Kõigilt piltidelt vaatab vastu pere kurva näoga labradori retriiver: tragikoomiline londu – Laura lemmikmodell.

— Mis tehnikat sa kasutad?

— Mul on filmikaamera EOS 3000, Canoni oma. Rullifilm on sees. Viimasel ajal olen teinud digikaameraga EOS 3500. Filmi peale teen rohkem mustvalgeid pilte, digiga värvilisi.

Digifotokaga on hea, saab proovida ka.

— Kas sinu pildid on mõnes arvutiprogrammis töödeldud?

— Ei ole töödeldud. Ma ei usu töötlemisse. Suured näitusepildid on lihtsalt risust puhastatud.

— Millal sa oma esimesed pildid tegid?

— Päris ammu. Kõigepealt pildistasin pisikese seebikaameraga, vist 3. klassis. Pärast haridusministeeriumi fotokonkurssi “Vaata ja õpi” 2001 hakkasin asjaga tõsisemalt tegelema. Proovin palju fotokonkurssidele saata. Midagi sealt ikka saab.

— Miks peaksid inimesed tulema sinu näitust vaatama?

— Ilusad pildid on.

— Kas sinu sõbrad või klassikaaslased on näitust näinud?

— Avamisele kutsusime küll kõiki. Õpetaja promos seda klassijuhatajatunnis, tema oli vaimustuses. Avamisel oli õpetajaid rohkem kui klassikaaslasi. Ma ei tea, kui paljud on käinud. Need, kes käisid, nendele meeldis.

— Milline modell on koer Süsi?

— Hästi rahulik. Mõnikord läheb elavaks, kui vorst välja tuua. Istub, kus vaja. Treppe kardab, aga muidu on rahulik.

— Kus sa oled fotograafiat õppinud?

— Ma käin Nõmme noortemaja fotoklubis, meie juhendaja on Aarne Kiin. Põhiliselt teeme mustvalget fotograafiat. Alguses õppisime ilmutamist. Nüüd on loengud ja siis õpime igasuguseid fotoliike: aktifotot ja kuidas pimedas pildistada, erilisi fototehnikaid.

— Näituse jaoks oled sa pildistanud musta koera tumedal taustal.

— Musta koera on raske pildistada. Tuleb ajaga mängida. Alguses ilmutasime paar filmi ära – lindid olid kõik valged, tühjad... Nüüd ma juba oskan sellega rohkem mängida.

— Pildistad sa ainult koeri või ka inimesi?

— Inimeste pildistamist olen palju harjutanud, aga see ei tule nii hästi välja. Tulevad nagu perekogunemiste pildid. Mõnikord on midagi paremat. Koer on hea, ta on alati olemas ja tuleb suuremalt jaolt välja ka.

— Sa õpid prantsuse lütseumis. Hobi õppimist veel ei sega?

— Eriti palju ei sega. Välja arvatud siis, kui pean autasustamistel käima.

— Kas prantsuse keel on suus?

— Koolis saan hakkama, aga kui me Prantsusmaal Bretagne’is käisime ja perede juures elasime, siis ei tulnud alguses lihtsamadki sõnad meelde.

— Saab sinust tulevikus fotograaf?

— Ma ise ka veel ei tea. Jätaks selle otsustamise viimase minuti peale. Ma ei taha praegu suure häälega välja kuulutada, et minust saab fotograaf. Äkki tuleb selline plõks, et enam ei meeldi. Aga ma arvan, et see süveneb mul. Praegu polegi suurt teisi variante.

Eksis ära

•• Ükskord pildistamas käies eksis Laura Koplis ära. Läks ja läks mitu tundi, kuni jõudis hullumaja juurde välja.

Laura: “Ma ei saanud sellest raudteest kuidagi üle. Vahepeal pildistasin. Siis läksin jälle edasi. Aga mõned pildid tulid sealt päris head. Mulle meeldib mahajäetud hooneid pildistada. Ema ütleb, et see on kole, aga mulle meeldib. Ja kui koer on kaasas, siis pole hullu midagi.”

Laura Nõmmik

•• Sündinud 1991 Tallinnas

•• Prantsuse lütseumi 9.b õpilane

•• 2004–2005 Tallinna rahvaülikooli Jüri Sillarti fotokursus; Nõmme noortemaja fotoklubi liige, juhendaja Aarne Kiin

•• Fotovõistlused: 2001 “Vaatan ja imestan, märkan ja õpin”, haridusministeeriumi fotokonkurss, keskmise vanuserühma (11–15) 1. koht; 2004 “Loomafoto 2004”, Eesti Looduse fotokonkurss, eripreemia Minoltalt ja käituva looma eripreemia noortekategoorias; 2004 “Looduse aasta foto”, tunnustus; 2004 “Eesti foto 2004”, parim noor fotograaf; 2005 “Must ja valge”, ergutuspreemia; 2005 “Loomafoto 2005”, parim kodulooma foto noortekategoorias ja väikese looma eripreemia noortekategoorias; 2005 osalemine ülevaatenäitusel “Pärnumaa foto 2005” Pärnu kontserdimajas; 2006 “Must ja valge”, 2. koht