See põhjustas ränga depressiooni, ränkadest läbielamistest taastumiseks kulus kümmekond aastat. Kirjutama hakkas Cookson just teraapiaks. Ta astus kirjanike organisatsiooni, mis ühendas nii kogenud autoreid kui ka neid, kes alles tahtsid kirjutama hakata, ja 1950. aastal ilmus tema esimene romaan. Kuigi see liigitati romantiliseks kirjanduseks, on Cookson ise nimetanud oma teoseid ajaloolisteks romaanideks talle tuttavatest oludest. Sageli tegi ta põhjalikku uurimistööd ja käis ka ise kohtades, millest kirjutas – näiteks kaevandustes.

Elu jooksul avaldas Cookson üle saja raamatu, osa neist pseudonüümide all. Kuni 2002. aastani, kokku 17 aastat järjest, oli Catherine Cookson Briti raamatulaenutuste edetabelis esimesel kohal. Paljude tema raamatute järgi on tehtud dramatiseeringuid ja kuuldemänge. Telefilme ja lühisarju valmis eriti ohtralt 1990-ndatel. 1993. aastal löödi Cookson suisa rüütliks ja temast sai Briti Impeeriumi Ordu dame commander. Kuna raamatud tõid hästi sisse, tegi Catherine Cookson heldeid annetusi ülikoolidele ja meditsiiniga seotud ettevõtmistele. Mitu Cooksoni raamatut ilmus postuumselt, sest ta kirjutas aktiivselt veel haigevoodiski.

Nii kuradi kombel meeldimisõhinat täis

„Haritud teenijatüdruk” ilmus 1980-ndate lõpus ja selle sündmustik toimub 1970-ndate Londonis. Peategelane, 21-aastane Jinny on korralik tüdruk, kes töötab inseneribüroos masinakirjutajana ja käib õhtuti amatöörteatris abiks. Kavaler nimetab teda haritud teenijatüdrukuks: „Nii leplik, nii viisakas, nii kuradi kombel meeldimisõhinat täis, et lased inimestel enda külge saapaid puhastada,” ütleb ta. Ja tõesti, Jinny tunnistab isegi, et tahab kõigile meele järele olla. Pole siis ime, et tal meestega ei vea.

Jinny tavaline elu pööratakse pea peale, kui temast saab firma omaniku isiklik sekretär. Neiu südikus sel nii haruldasel korral, kui ta elu peale vihaselt otsustab enda eest seista, meeldib ülemusele. See, et kavaler loobub temast teise heaks ja et ta järsku uue töö saab, tekitab neius tunde, et nüüd hakkab ta lõpuks täiskasvanuks saama. Ka suhted ühe mehega näitetrupist lähevad soojemaks ja peagi saab Jinny tuttavaks nii tema kui ka oma ülemuse perekonnaga. Kõik läheb üha lootusrikkamaks, kuni juhtub ootamatu tragöödia.

Võib-olla rohkemgi kui armastuse otsimisest või leidmisest on see romaan Jinny kasvamisest – läbi põimitud tollal uuenduslike ideedega naise rollidest ja vabadustest. Nii võib seda praegu lugeda ka kui ühe ajastu portreed, kus näiteks abiellumata koos elamine oli veel haruldane ja skandaalne. Selles muutuste ajas tuleb Jinnylgi kuidagi oma tee leida.

Catherine Cooksoni „Haritud teenijatüdruk” homsest saadaval koos LP-ga vaid nädalajagu! Vaata lisa: www.lpraamat.ee

Kes ta on?

Catherine Cookson sündis 1906. aastal Kirde-Inglismaa tööstuslinnas.
30. eluaastates kolis ta Lõuna-Inglismaale ja abiellus kohaliku kooliõpetajaga.
Kirjutama julgustas teda abikaasa.
Cooksoni teostel on tööstusliku Inglismaa ühiskonnaajaloo kroonikate maine.
Esimene raamat ilmus 1950. aastal, viimased 2000-ndate alguses.
Catherine Cooksoni teoste järgi on tehtud üle 20 filmi ja lühisarja.
Tosinkond tema raamatut on tõlgitud ka eesti keelde.